5e_muf398

Собственикът на ZARA загуби милиарди от кризата в Гърция

03 юли 2015

Сътресенията на световните борси заради Гърция са причинили 88 милиарда долара загуби на около 200 от най-богатите хора в света. Американските медии пишат, че от общата сума на тази „виртуална“ загуба 52,3 процента са регистрирани само в един ден – понеделник, 29 юни – няколко дни след неуспеха на срещата на Еврогрупата на 24 юни в Брюксел, когато гръцкият премиер остро критикува Международния валутен фонд, предаде БТА.

Най-големи загуби е претърпял испанецът Амансио Ортега, основател на веригата магазини ZARA и вторият най-богат човек в света. Неговото богатство е оценено на 69,2 милиарда долара, но сега е намаляло.
Най-богатият човек в света Бил Гейтс в понеделник е изгубил 1,4 милиарда долара, а Уорън Бъфет – 1,6 милиарда, което се равнява на сумата, която Атина дължи на МВФ.
Сметката на френската милиардерка Лилиан Бетанкур, собственичка на Лореал, е „олекнала“ с 1,1 милиарда долара.

Акциите на европейските борси се покачиха, след като Атина представи на кредиторите ново предложение за спасяване на страната от банкрут. Еврогрупата обаче прекрати преговорите по него до провеждането на референдума в Гърция в неделя.

За сега никой не се наема да изчисли загубите на страната ни и на родния бизнес покрай кризата с Гърция. По всеобщо мнение, обаче, проблемите на южната ни съседка няма да се отразят сериозно върху икономическия живот у нас. А и като се има предвид поевтиняването на гръцките имоти, които българи пазаруват все по-често, или пък новините в пространството, че гърци търсят работа като сервитьори у нас, ефекта ще е по-скоро обратен.
снимка: ЕРА

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)