sodena_pitka_1

Содена питка за Антоновден

17 януари 2018

По традиция на Антоновден жените изпичат содени питки, които се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. мажат се с петмез или мед и се раздават на близки и на съседи за здраве, като една се оставя на тавана за „лелята“, както е била наричана чумата.

Bижте още: Днес почитаме преподобний Антоний Велики

Необходими продукти:
кисело мляко – 500 г
олио – 2 с. л.
сода – 1 к. л.
сол – 1 к. л.
захар – 1 к. л.
брашно
мед

Начин на приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко, докато шупне. Към нея добавете солта, захарта и олиото и омесете всичко с брашното – колкото поеме за получаване на меко тесто. От него оформете питка, сложете я в леко намазнена тава и сложете да се пече на 180 градуса. Готовата питка увийте в кърпа. Традицията изисква да набодете содената питка и да я намажете с петмез или мед.

снимка: supichka.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)