27043176_752108491654969_979722977_n

Сотир Немов: Трябва да излезем с дефиниция какво е чиста храна

22 януари 2018

Учредена е Задруга за чиста храна. Членовете на УС на сдружението представиха целите на организацията пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново.

Според нейният председател диетологът Филип Хайвазиан, в организацията влизат представители на всички сектори от хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е те да си сътрудничат, за да бъде върнато доверието към българските вкусове и храни. Повече от 40 фирми са участвали в учредяването на задругата. Сред тях са както представители на големи предприятия с износ в целия свят, така и еднолични търговци с малки производства, посочи Стоичко Миличин, представител на голямо консервно предприятие.

След като приключат юридическите процедури участниците в задругата ще регистрират собствена търговска марка и лого, ще определят критериите за сертифициране на продуктите, които ще бъдат съобразени със специалисти по здравословно хранене от различни университети.
Като следваща стъпка те възнамеряват да разкрият щандове на своите продукти в магазинната мрежа, а след това да пристъпят към собствена верига магазини.

Според Сотир Немов, собственик на предприятието „ДОМА“ за захарни изделия от Самоков, другата цел на сдружението е да излезе с дефиниция какво е чиста храна.

Сотир Немов с акад. Антон Дончев

Сотир Немов с акад. Антон Дончев

Билкарят Емил Елмазов, който също е член на УС на сдружението посочи, че всички производители, които членуват в задругата ще подпишат харта, с която ще гарантират, че суровините им са от чисти български производства.

Ниската себестойност на продуктите може да се осигури от добре организираното производство, от прякото договаряне, без посредници, и от доверието между партньорите, които се членове на сдружението, отбеляза зърнопроизводителят Георги Славейков.

Членовете на задругата ще разработят съвместни проекти с Центъра за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, които ще насърчават здравословната храна сред децата. Всеки от производителите ще представи свой продукт – еталон.
Пред журналистите сладкарката Ани Кашева представи първия съвместен продукт, от суровини, предоставени от членовете на сдружението. В сладкиша няма захар, консерванти и трансмазнини, брашното е от лимец, шоколадът е от какао и стевия, а пълнежът от конфитюр с над 60 процента плод, също без захар.

Членовете на задругата подчертаха, че нямат претенции да носят марката“био“, но ще се стремят да утвърждават чистата храна. Организацията е отворена за още български производители.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)