Софийската опера отбелязва значими годишнини пред храм „Св. Ал. Невски“

27 юни 2014

От тази вечер до 4 юли софиянци и гостите на столицата ще могат да видят на открито и за първи път пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ един от шедьоврите на руската класика операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски. Уникалният проект е е по идея на режисьора Пламен Карталов и е с участието на солистите, оркестъра, хора, производствените и техническите служби на Софийската опера. Специално за спектаклите пред катедралния храм е изградена огромна сцена и трибуни за публиката с 1400 места. 

DPP_11036

С постановката на открито на „Борис Годунов“ ще бъдат отбелязани тържествено две значими годишнини – 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов и 85 години от рождението на Николай Гяуров, и двамата световно признати с превъплъщенията си в ролята на Борис Годунов.

DPP_11032

„Мястото пред катедралния храм дава една изключителна атмосфера. Поводът беше да отбележим по един царски, най-достолепен начин Борис Христов. Всъщност храма „Св. Александър Невски“ е неговата първа и последна сцена, където той пя в България. Пред този олтар той беше изпратен към небето. И тази връзка с честването, отбелязването, моето дългогодишно познанство с този човек, ми дадоха куража. Софийската опера има мощта и енергията да направи тези спектакли на открито. Спектаклите са предварително обявени, но тъй като има интерес ще направим още две представления допълнително на 3 и 4 юли”, сподели Карталов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)