5e9d85d5bd71889217fd81ab7f0835e2

Софийски минерални бани стават центрове за върхова наука

27 ноември 2016

Две софийски минерални бани ще стават центрове за върхови научни постижения. Идеята е банята в Горна баня да се превърне в център по музеология, а тази в Овча купел ще изследва лечебните свойства на водите.

За реализацията на проектите ще се кандидатства по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Максимално допустимата стойност за проекта в Овча купел е 30 млн. лв., а за този в Горна баня – 13 млн. лв. Това съобщи зам.-кметът по култура Тодор Чобанов след сесията на Столичния общински съвет (СОС). Съветниците дадоха съгласие общината да се включи в тези проекти.

Баните на София са сред уникалните й културни и архитектурни забележителности. Строени са в началото на миналото столетие и по-голямата част от тях са паметници на културата. След промените през 1990 г. обаче тънат в разруха.

12140825_984788271581272_5874006070982448430_n1-880x660

През изтеклите години Столична община успя да възстанови само част от Централната софийска баня, която се превърна в Музей на София. За другата половина така и не се намери инвеститор, който да я преустрои в съвременен спа център. Процедурата за концесия на банята в Банкя също се провали.

Така възможност за реновирането на сградите, запазване на уникалната им архитектура и намиране на начини за устойчиво развитие в бъдеще е открита в процедурата за изграждане на центрове за върхови постижения по оперативна програма „Наука и образование“.
f8cef269f7a9e47eaa5f8c6cb5e643ef

Основен двигател на процеса е Софийският университет „Св.Климент Охридски“. В начинанието участват още Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Нов български университет, Националната спортна академия. Ще се включат и неправителствени организации, сред които Българският национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места, известен като ИКОМОС и други, посочи зам.-кметът Тодор Чобанов.

В момента баните в Овча купел и Горна баня са собственост на Националната болница по рехабилитация, която е под шапката на Министерството на здравеопазването. След като СОС даде зелена светлина те станат общинска собственост, предстои това решение да бъде одобрено и от правителството.

010f34fa324b05c6b9f74d2abc27cf6c

По този начин изпълняваме желанието на хората баните да останат общинска собственост, а не да бъдат продадени, каза Чобанов. И допълни, че ще са нужни значителни средства, за да се върне предишният архитектурен блясък на двете сгради.
Дали двата проекта ще се случат, предстои да видим. Срокът за подаването изтича на 23 януари 2017 г. След това те трябва да преминат през ситото на оценителната комисия и класиране на предложенията.

За центровете за върхови постижения са предвидени 200 млн. лв., а за центровете за компетентност – 150 млн. лв. или общо 350 млн. лева по оперативна програма „Наука и образование“. Плановете са с тези средства да бъдат оборудвани четири центъра за върхови постижения с модерна научна апаратура и в тях да се извършват фундаментални научни изследвания от повече от 70 изследователи по над 40 съвместни проекти с бизнеса. Центровете по компетентност се предвижда да бъдат 8 и ще се концентрират в приложната наука.

снимки: Здравко Йончев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)