IMG_5549

“Софийски трансформации“ или как се промени София за 100 години

02 септември 2015

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио е домакин на изложбата „Софийски трансформации“ с фотографии на столицата на България от края на XIX и първата половина на XX век. Изложбата се осъществява в партньорство със създателя на сайта Стара София Виктор Михайлов и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

IMG_5553

На елегантна церемония късно снощи тя откри изложбата заедно с Левон Хампарцумян.

„Надявам се всички жители и гости на София да могат да усетят духа на стара София като едновременно с това, заедно да се опитаме да направим нашия град по-добро място за живеене“, каза Йорданка Фандъкова пред гостите на откриването. Тя получи подарък от г-н Хампарцумян копие от рекламна вложка във вестник Таймс от 1925 г. На последната страница на приложението има снимка на сградата на БНБ, която тогава се е помещавала в сградата, в която сега се намира УниКредит Студио.

IMG_5556
„Софийски трансформации“ представя един различен облик на столицата, който малцина от нас помнят. Изображенията разхождат посетителите на галерията през старите централни улици Раковски, Търговска, Леге и бул. Княз Дондуков. На снимките са заснети сгради, които живеят извън времето и са се превърнали в символи на столицата. Изложбата показва трансформациите през годините на знакови места като Народния театър, Военния клуб, Софийския университет, Лъвов мост, храм Света Неделя, езерото Ариана, БНБ и др.

IMG_5513

Черно-белите фотографии разказват историята на върхове и падове, на блясък и погром. Изложбата връща посетителите 130 години назад, през които българската столица преживява мащабни промени. Дори след войни, природни бедствия и пожари градът успява да се възстанови. Снимките са събирани години наред от Виктор Михайлов от стотици фотографи, издатели и изследователи. Безценните образи са били заснети като поздравителни картички, публицистични материали или от любители.

IMG_5504

„Това са някои от най-популярните места през годините. Показали сме места, които са се променяли във времето повече или по-малко. Едва ли има друг град като София, който за толкова време, заради бомбардировките се е променял из основи три пъти“, разказва Михайлов. 

Посетителите могат да разгледат уникалните фотографии между 2 и 22 септември 2015 г. Адрес: София, ул. „Княз Александър I” 12.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)