TON_7044

София в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2017

София е пролетно очарователна в Деня на славянската писменост и култура. Пълна със зеленина и живот! Ние вероятно сме свикнали с ежедневните гледки и проблеми и май не забелязваме, но за чужденците София е много красива.

Още по темата: Върви Народе възродени!

Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека

Националната библиотека

Националната библиотека

TON_7044

Народната библиотека Свети Кирил и Методий

В тази връзка скоро поспорих с един французин, според който София е много уютна, зелена и прекрасна. Признавам, че веднага го репликирах със стотиците проблеми и недомислици в града, но той учудено ми заяви: „ А какво искате – нали сега се работи и се променя! Но тя си е хубава – малко й трябва!“. Замислих се. Не съм го забелязала, а и явно не съм толерантна да чакам, че и без това си загубих близо 30 години от живота в лутанията на промените. Но чужденците могат да ни погледнат отстрани. И виждат това, което ние не виждаме.  И много ценен акъл ни дават, на който явно не винаги сме способни самите ние. Свикнали сме да мрънкаме, да критикуваме… И все пак, ако се заредим с позитивизъм и настроим очите си в положителната, слънчева гама на усещанията, може и да се получи. Може и да започнем да си харесваме столицата.

TON_7039

TON_7078

Ето защо реших да се поразходя из София в този специален празничен ден. Да се опитам да я погледна с друго око, позитивно настроеното. Да видим! Ще започнем с най-важното място за софиянци днес, 24 май, Денят на славянската писменост и култура – архитектурния ансамбъл Национална библиотека  и Паметник на Светите братя Кирил и Методий…

Още по темата: Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“- най-старият културен институт на Следосвобожденска България

Парлачентът на Република България

Парламентът на Република България

Сградата на БАН на жълтите плочки

Сградата на БАН на жълтите павета

Архитектурен ансамбъл от център ана София: сградата на БАН, Свети Александър Невски - Парламент

Архитектурен ансамбъл от центъра на София: сградата на БАН – Свети Александър Невски – Парламент

Бавно вървим из красивата пролет и из жълтите павета, за да преминем край сградата на Парламента, хотел Радисън и БАН. А между тях се налага с достолепие силуета на катедралния храм Св.Александър Невски.

Кръстовището на Раковска и Царя

Кръстовището на Раковска и Царя

Емблематичното кръстовище на Раковска и Царя е място с особено очарование. То събира по ъглите си сградата на ЦДНА, градинката на Кристал  и бижутерийната Руска църква.

Руската църква в София

Руската църква в София

Още по темата: Църквата „Св. Николай Чудотворец“ – една красавица в центъра на София

Следва тържествения ансамбъл на бившия Дворец, а сега Художествена галерия, доходното здание, сега БНП Париба и сградата на БНБ.

Царският Дворец

Царският Дворец

Доходното сдание, сега БНП Бариба

Доходното здание, сега БНП Бариба

Сградата на БНБ

Сградата на БНБ

Логичният и красив завършек на днешната ни разходка е ансамбълът Президентство – Министерски съвет – Цум. За някои –  тежки архитектурни остатъци от соца, но за мен – едни от най-красивите сгради на столицата. Тук на единица квадратен метър е концентрирано огромно богатство от сгради, история и ценности – новото Ларго в подлеза, сградата на Археологическия музей и бивш конак от ранните години на столицата, символът на София – скулптурата Света София, раннохристиянската църква Свети Георги в двора на Президентството…

Още по темата: Откриха реставрирания комплекс Антична Сердика на столичното Ларго

TON_7117

Ларгото

TON_7108

Портата на Президентството на Република България

TON_7106

Сградата на Министерския съвет

По всичко изглежда, че ще се съглася с моя френски приятел и няма да споря вече с него.  Харесах София.

TON_7150

И за тези, които си мислят, че София робува само на стари лаври – вижте живота и настроението по Витошка! Все си нямахме централна пешеходна алея, по която да повървим и да се забавляваме. Ето – това вече е факт. Така, че ако днес сте останали в столицата – горещо ви препоръчвам да направите тази разходка, но с положителните очила.

TON_7143

А ние ще изпием по едно кафе в съседство с ентусиазираната и весела компания и ще позяпаме какво става по Витошка… Съгласете се, това е едно от най-големите удоволствия!

TON_7135

TON_7130

Красива София в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

текст: Валерия Симеонова
снимки: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)