IMG_1919

София прайд 2018 г. за достоен и открит живот

09 юни 2018

Днес под мотото „ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито“ премина София прайд 2018 г. Програмата започна с концерт пред Паметника на съветската армия от 16 ч., след това започна шествие, което тръгна към 19 ч. Очакваше се концертът и шествието да се проведат под засилени мерки за сигурност.

GIP_8514

Двадесет и четири дипломатически мисии, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Фондацията „Фридрих Науман“ и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България публикуваха обща декларация за подкрепа на мирното шествие на ЛГБТИ хората и тези, които ги подкрепят. Декларацията беще подкрепена от дипломатическите мисии на страни от Европейския съюз, както и на Австралия, Бразилия, Израел, Канада, Норвегия, САЩ, Швейцария и ЮАР.

GIP_8335

Организаторите изтъкват като важен проблем непризнаването на семействата на ЛГБТИ хората и последващите от това правни ограничения. Сред тези ограничения са правото на наследствена пенсия, родителски и репродуктивни права, право на наследяване, достъп до информация за партньора и други.

GIP_8374

За първи път тази година програмата от съпътстващи събития на София прайд (тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми) продължава в рамките на цял месец. До края на юни в кино „Одеон“ ще бъде представена панорама на ирландското кино от последните три години. Входът е свободен с пропуски от касата на кината.

IMG_1713

Днес в София се очакваха събития срещу Прайд 2018 г. – „Поход за семейството“, концерт „За възраждане на семейните ценности“, организиран от партия „Възраждане“, и „Да спасим децата на България и българското семейство“.

IMG_1999

Преди дни общински съветник от ВМРО изпрати сигнал до министъра на вътрешните работи, с който настоя за забрана на провеждането на събитието. В края на май излезе и декларация на политическа група „Патриоти за София – ВМРО и Атака“ в Столичния общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията.

IMG_1729

Атаките срещу шествието София прайд са конкретен пример защо има нужда от провеждането му – контрираха тогава организаторите.

IMG_1847

Светият синод на Българската православна църква също излезе с позиция против провеждането му.

IMG_1702

До напрежение се стигна на входа на Борисовата градина между участници в София Прайд и представители на „Национална съпротива“, организатори на шествието „Да запазим децата от разврата“.

IMG_1818

Четирима души са отведени в полицията, съобщиха от МВР. Двама членове на „Национална съпротива“ са се опитали да се саморазправят с две момичета, участващи в „София прайд“. Бързата намеса на полицията обаче е предотвратила инцидент. При ареста двамата националисти са се съпротивлявали, единият от тях е имал в себе си бокс. Те са отведени в 1 РПУ-София, като там са и двете момичета, за да дадат показания.

IMG_1974

Участници в шествието „Да запазим децата от разврата“ разказаха, че момичета са минали демонстративно край тях. „2 госпожици от София прайд преминаха полуголи, едната единствено завита със знамето на София прайд и сутиен, директно през шествието. Това, което аз видях – едно момче се стече да вземе знамето от рамената й, оттам насетне не мога да кажа какво се случи. Преди 2 години също имаше арестувани момичета, които нападнаха момчета в инвалидни колички“, разказа през Нова телевизия свидетелка на случилото се.

IMG_2062

Шествието на „Национална съпротива“ започна в 18 часа от пилоните на НДК и стигна до Борисовата градина, като участниците в него скандираха: „Да спасим децата от разврата“ и „Не искам в моя град да има гей парад“.

IMG_2187

То премина мина по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, пред сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ , по алеята покрай сектор „Г“ на стадиона до езеро „Ариана“ и стигна в Борисова градина, където приключи малко преди 20 часа.

IMG_2163

През целия ден в София се проведоха няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация, които вдигнаха на крак полицията. Временна организация на движението беше въведена по ключови улици и булеварди.

IMG_2201

Пред Народното събрание се състоя първият за България национален „Поход за Семейството“, в подкрепа на традиционния брак между мъж и жена и християнските семейни ценности.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)