I Love Mladost (3)

Социалната кампания „Ние обичаме Младост“ превръща детски градини в галерии на модерното изкуство

04 ноември 2014

Социалната кампания „Ние обичаме Младост“, която стартира в началото на лятото в столицата, продължава с поредица активни дейности, целящи да подобрят околната среда на жителите на квартала. Идеята на проекта е да съдейства тази част на София да се превърне в едно по-красиво и добро място за живеене, като въвлече гражданите на района. Инициативата е на търговския комплекс The Mall и се осъществява с подкрепата на район „Младост“ на Столична община. Идеята ще бъде реализирана в рамките на няколко месеца и включва създаването на художествен проект на вътрешно помещение или външна фасада в детските градини в „Младост“. Вече са готови декорациите на първите три помещения в 14 ОДЗ „Карлсон“, 9 ОДЗ „Зорница“ и 11 ОДЗ „Мики Маус“. В момента тече изпълнението по проекта за изрисуването на вътрешно помещение в 26 ОДЗ „Калина”.

I Love Mladost (2)

„Изобразителната дейност е едно неповторимо средство за естетическото възпитание на децата. Чрез цветовете и формите се развива емоционалната сфера, образното мислене и художествено-творческите способности при децата. Рисуването е средство за изразяване и формира възприятията и обогатява зрително-образните представи.”, обясни Антоанета Кръстанова, директор на 19 ОДЗ „Деница“.

Артистите, автори на красивите рисунки, са Жельо Димитров и Георги Димитров. Занимават се с графити от 15 години. „Рисували сме на фестивали по цял свят и наши творби могат да бъдат видени на всевъзможни места. Днес можем да кажем, че мечтата ни да станем част от световната графити сцена е реалност благодарение на любовта ни към изкуството и много, много труд“, споделиха Жельо и Георги. Те са организатори и на Sprite Graffiti Fest, който се проведе за 11-та пореден път тази година.

I Love Mladost (4)
Те са на мнение, че графитите като течение в изкуството силно повлияват индивидуалното развитие на тийнейджърите. Рисуването на графити може да прерасне като професия в сферата на дизайна и архитектурата и голяма част от подрастващите, които творят в графити стила, впоследствие успешно се реализират като архитекти или интериорни дизайнери. Самите автори и личните им истории са чудесен пример за това.

I Love Mladost (6)

„Убедени сме, че красотата и изкуството ни вдъхновяват в ежедневието и със сигурност не трябва да ги търсим само на територията на магазините. По-цветната и разчупена заобикаляща ни среда генерира повече настроение, усмивки и успехи. Всички ние искаме нашите деца да растат в привлекателен и стимулиращ въображението заобикалящ ги свят. Особено важно е да работим в тази посока.“, категоричен е Франк Уайтинг, управляващ мениджър на The Mall.

снимки: New Art Point Ltd.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)