"Спасители на плажа" на КТБ

„Спасители на плажа“ на КТБ

11 септември 2014

В късните часове на вчерашния ден стана ясно, че фирма, упълномощена от Оманския държавен фонд, е депозирала в БНБ писмо за спасяването на КТБ. Това съобщи официално Централната банка. В писмото обаче няма конкретни предложения как това да се случи. Оповестява се само общо намерение.
„Днес постъпи писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори. С това писмо се предлага сключване на договор за не разкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.“

В писмото не се споменаванищо конкретно, нито се споменава името на Цветан Василев. БНБ ще разгледа писмото, предвид сложното състояние на банката и нестихващите протести на вложители.

Същевременно и президентът на Фонда Дарвиш Ал Балуши, който е също министър по финансовите въпроси на Оман, не разкри подробности за спасителния план за българската банка в кратко изявление.

„Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето ѝ.

Те са свързани с правителството и регулаторите в страната“, каза той, без да дава повече подробности.

Финансови анализатори съзряха зад това действие опитите на Цветан Василев да се върне вбанката и да продължи работата й напред. Това спомена и Стоян Александров. Банкерът е в традиционно добри отношения с Оманския фонд от една страна, а от друга в писмото се казва, че този фонд/който притежава около 30% от акциите на КТБ/ и „други акционери…“ предлагат спасяването на трезора. Тези два факта навеждат на подобни мисли.

Вече на всички е ясно, че резултатът от предстоящите избори ще определи бъдещето на Банката. Ситуацията постепенно се успокоява или…поне знаем уж къде е Цветан Василев.  Политиците и политическите структури, забъркани в „комплота“ КТБ имат нужда от спокойствие преди изборите и все пак стартира говорене.

Очакваме спасяване…

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)