Спас Русев купи Виваком

Спас Русев купи Виваком

21 ноември 2015

330 милиона евро за “Виваком” ще плати Спас Русев, след като купува компанията на аукционът в Лондон. Това е най-бързо развиващият телеком у нас. Двама внесоха 20 милиона евро депозит, за да участват в наддаването за „Виваком“ – гръцкият предприемач Панос Германос и българинът.
Търгът, който организира ВТБ Капитал – Лондон, наистина е бил инфарктен. Започнал е в 11 часа българско време в четвъртък и е завършил в 4 часа сутринта в петък. Появило се е напрежение, тъй като в регламента не е било предвидено толкова дълго време да се наддава и е имало спорове дали да прекъсне след полунощ или да продължи. По време на аукциона в Лондон над 10 пъти е скочила оценката на “Виваком”. Към 19 часа българско време вчера сумата беше около 280 милиона евро. Така на практика нощното наддаване е увеличило цената с близо 50 милиона евро.

За първите 9 месеца на годината текомуникационната компания има ръст на приходите 4% и над 3 милиона и 20 хиляди потребители у нас на мобилните ѝ услуги. До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” – Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като руснаците изчакаха 6 месеца след крайния срок, в края на октомври “ВТБ капитал” обяви, че пристъпва към продажбата на “Виваком”.
В Лондон се продадоха акциите на регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment. Новият собственик Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, тъй като чрез неговата компания “Телелинк” голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за “Мтел”, и за “Глобул”, и за “Виваком”. При 330 милиона евро се е отказал вторият кандидат – Панос Германос.

Спас Русев беше личен съветник на Симеон Сакскобургготски и един от инициаторите за връщането на царя в България. Стартира политическа кариера като активист на СДС през 1990 година, а месеци по-късно е заместник-директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Избухва скандал около помощите, но проверката не установява нищо. Бъдещият външен министър на България Иван Станчов кани семейството на Спас Русев в Лондон. Там се сприятелява с Кирил Сакскобургготски. Името му нашумя преди няколко години, когато се яви като купувач за два от емблематичните софийски хотели – „Радисън“ и „Хилтън“

До този момент публично той не е коментирал своята стратегия за развитие на „Виваком“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)