Аскеер Cropped

Спектакълът ”Гео” с три награди ”Аскеер”

25 май 2016

Наградите за театрално изкуство „Аскеер“ бяха връчени за 26-и път в театър „Българска армия“.

Спектакълът „Гео“ по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, сценична версия и постановка на Иван Добчев в Народния театър „Иван Вазов“, спечели три награди „Аскеер“ – за режисура, за водеща мъжка роля – на Леонид Йовчев, и за музика – на Христо Намлиев.

Иван Добчев изрази надежда, че присъждането на наградата е знак за разбирането на неговия стремеж с работата си като режисьор да продължава започнатото от Леон Даниел, Методи Андонов, Крикор Азарян, съобщават от БТА. „Те зададоха истинската посока на българския театър. Мисля, че ги следвам. Благодаря им, че ги имаше“, допълни режисьорът.

„Аскеер“ за водеща женска роля заслужи Жорета Николова – за „Слугините“ от Жан Жоне на Диана Добрева в Народния театър.

За поддържаща женска роля беше отличена Василена Атанасова за „Бел ами“ от Юрий Дачев по Мопасан на Бина Харалампиева в Малък градски театър „Зад канала“.

„Аскеера“ си за поддържаща мъжка роля Йосиф Шамли посвети на своята Поли, която го поддържа и подкрепя във всичко, на режисьора и на колегите си от „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка на Стоян Радев в Народния театър.

Авторският спектакъл на Александър Морфов „На ръба“ в Народния театър взе „Аскеер“ за най-добро представление. Статуетката прие Валери Йорданов и от името на всички актьори благодари, че постановката е оценена, защото, по думите му, много хора предпочитат да се правят, че тя не съществува.

„Няма ток за електрическия стол“ на Александър Секулов, поставена от Лилия Абаджиева в Пловдивския театър, получи наградата за съвременна българска драматургия.

С откъси от филми и видеозаписи от спектакли беше отдадена почит на отишлите си през последната година именити артисти – Мария Русалиева, Люба Алексиева, Васил Попов, Найчо Петров, Илия Добрев. Аплодираха ги на крака.

„Изгряваща звезда“ стана Александър Хаджиангелов с ролята на Пилето в „Пилето“ по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка на Васил Дуев в Младежкия театър „Николай Бинев“.

„Нощта на 16 януари“ от Айн Ранд на Пламен Марков в Театър „София“ донесе наградата за сценография на Мира Каланова. За костюмография беше отличена Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата“ по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка на Анастасия Събева в Младежкия театър.

„Предизвестена радост, както казва Валери Петров. Вълненията би трябвало да са отминали, но ето, стъпих на сцената и се вълнувам“, каза актьорът Борис Луканов, като получаваше своя „Аскеер“ за цялостен принос в театралното изкуство – заобиколен от трупата на ТБА и аплодиран дълго от всички присъстващи, изправени на крака.

По традиция празникът завърши с изпълнение на живо на химна „Върви, народе възродени“.

снимка: БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)