102

Специализиран кът за хора с увреждания в Националната библиотека

16 февруари 2020

Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” направи крачка към по-голямата достъпност на хора със затруднения. Специализираният кът беше представен на 11.02.2020 г. под формата на брифинг в зала „История на книгата”. Той е осигурен по проект „Осигуряване на достъпна архитектурна среда чрез обзавеждане на специални читателски места за хора с увреждания в НБКМ”, финансиран от Агенцията за хора с увреждания.

Това не е първият съвместен проект на библиотеката и Агенцията. До този момент сградата е оборудвана с работни места за близо 20 души с увреждания, също така има и действащ асансьор, позволяващ свободното придвижване до втория етаж. Приспособено е и санитарно помещение.

С изпълнението на новия проект, който е осъществен за по-малко от четири месеца, вече е възможен достъпът и за хора с нарушени двигателни проблеми, и за незрящи. Има монтиран мобилен стълбищен подемник, който има възможността да повдигне инвалидна количка. Специализираният софтуер от своя страна превръща написаната информация в реч и така всяка книга в библиотеката може да „достигне” и до хората с увредено зрение.

Самият кът е разположен в непосредствена близост до входа. Има също така две адаптирани бюра за хора с колички и подобрението на цялостното оборудване в Националната библиотека ще бъде началото, което следва да има продължение. Идеята е в бъдеще да бъдат изградени подобни кътове и в читалните и все повече хора със специфични нужди да се възползват от тях.

От Националната библиотека припомнят възможното издаване на безплатни читателски карти за хора със специфични нужди след предоставяне на ТЕЛК (експертиза за трайно намалена работоспособност).

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)