dsc04109

Специалисти: Биокозунаците са голяма биоизмама

12 април 2017

Козунаците не се делят на „био“ и обикновени, пише днес „Труд“, позовавайки на експерти в бранша и на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

„Няма биокозунаци, както и сертифицирани фирми, които произвеждат такива продукти“, казва пред всекидневника Мариана Кукушева, председател на Браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

„По-заможните хора купуват сладкишите в навечерието на Великден предимно в Интернет, като си мислят, че плащат за здраве, а всъщност става дума за голяма биоизмама“, добави тя.

Кукушева разясни, че родният купешки сладкиш трябва да съдържа бяло пшенично брашно, мая, захар, яйца или яйчен меланж, прясно или сухо мляко. Освен това добрият козунак има голям обем, но е лек.

Още по темата: Няколко хитринки и тайни за козунака

Специалистката не препоръчва да се купуват от най-евтините козунаци. В момента някои стрували колкото една кифла, което показва, че не се доближават дори до ниското качество.

„Търговските вериги са вдигнали цените на козунака в навечерието на Великден, въпреки че го купуват от производителите на цени като миналата година“, каза още Кукушева.

От БАБХ обясниха, че при контрол не делят козунаците на био и обикновени.

Но репортерска проверка е показала, че не само „био“, а и „веган“ козунаци се продават в специализирани магазини и Интернет сайтове. Цените често са от 9 до 20 лева на килограм. Стойността на нормалните великденски сладкиши в обикновените хранителни вериги е 2 до 8 лв. за 1 кг.

Често в съдържанието на биокозунаците пише, че в тях няма мая, глутен, подобрители и консерванти. Вместо това потребителят чете за съставки като яйца от свободни кокошки, кафява тръстикова захар, балкански мед, масло от родопско краве мляко, брашно от лимец.

Екокозунакът е различен от биокозунака, казват пък производители от биомагазин в София. Те нарекоха екокозунак продукт от кафяво брашно, хималайска сол, кафява захар и български яйца др., приготвен на ръка, а не от готова смес.

снимка: littlethingslife.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)