hate_speech_Lukasz_Stefanski.0.0

Специалист: Хейтърството в социалните мрежи набира скорост

06 февруари 2019

„Хейтърството е устойчива и набираща скорост тенденция. Причините за това са социални. Те са свързани с модели на поведение, които се демонстрират от телевизионни формати, средствата за масова информация, а и не само там. Конфликтите в обществото допълнително подхранват подобни отричащи и деструктивни разсъждения”.

Това заяви проф. д.п.н. Николай Колишев по време на научно-практически семинар на тема „Хейтърство и емпатия”, който бе организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие към Общински детски комплекс-Варна, информира Дарик Варна.

„Анонимността в интернет със сигурност помага на хейтърите. Физическият контакт ограничава подобни излияния. В социалните мрежи трудно може да им се влияе. Противоречието на техните думи допълнително ги ожесточава и стават още по-агресивни”, допълни проф. Колишев. Той обърна внимание, че би било интересно да се проведе проучване, с което да се направи профил на хейтъра.

„Завеждането на съдебни дела срещу такива хора ще ги стресне временно. Това е реакция срещу следствията, а пък причините си остават. Докато причините съществуват в обществото, хейтърството ще остане и ще се задълбочава. Част от тези хора всъщност имат нужда от психологическа помощ и чисто човешко отношение. Не заслужават само осъждане”, допълни проф. Николай Колишев

Снимка: Shutterstock

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)