Girl Asleep (6)

Специална селекция „тийн филми“ на София Филм Фест

04 март 2017

Да създадеш филм, който да привлече вниманието на младите зрители, е трудна задача. Да разкажеш история, която да говори на езика на младите, да бъде важна за тях, да ги провокира да мислят и да споделят – това е отговорна задача. През 2017 година екипът на София Филм Фест е селектирал няколко специални заглавия, които са именно такива – любопитни, забавни, интригуващи творби, които могат да бъдат видени единствено през МАРТ. Съветът ни към всички е: не ги пропускайте!

Един от избраните филми е австралийският „Спящо момиче” (2015), представен с голям интерес в програмата на Берлинале „Generation 14 plus” миналата година. Красивата история, разказана по необичаен начин от режисьорката Розмари Майерс, е своеобразен поглед в сърцето на един тийнеджър, който не иска да се раздели с детството си и с всчки хубави неща в него.
Дори когато нещата изглеждат безнадеждно мрачни, може да се гледа на тях от по-оптимистичен ъгъл – в това ни убеждава белгийският филм „Винсент и края на света” (2016) на режисьора Кристоф ван Ромпей.

Vincent and the End of the World (1)

Историята е за едно 17-годишно момче на име Винсент, обсебено от идеята да се самоубие като протест срещу актуалните световни проблеми, един от които е екологията. Шантавата му леля решава да го вземе със себе си във Франция, убедена, че манията на Винсент е породена от строгата му майка. По време на пътуването им обаче Винсент успява да изненада леля си… Любопитен е погледът на режисьора към този сюжет – представен като срамежлива драматична комедия, в която хумористичните моменти стоят съвсем естествено и на място.

Два от филмите в новата тийн секция на 21-вото издание на София Филм Фест са български. Младата фестивална публика ще се срещне с „18” на режисьора Атанас Христосков, представен с успех на фестивала на българското кино „Златна роза”.
Режисьорът, който търси и намира вдъхновение в реалния живот и всяка негова клетка, е поверил героите си на млади актьори, с които обича да работи. Филмът е заснет в нощна София, която присъства по специфичен начин – със светлини и рефлекси на мокрите улици, със звука от тъпаните и клаксоните на абитуриентите…

18 (3)

„18” разказва за четирима съученици, избягали от шума и суетата на абитуриентския си бал, които потеглят на пътешествие-приключение с много опасни завои и любовни страсти. „Децата всъщност са възрастни, но по един много симпатичен и неопетнен от излишна мъдрост начин, – споделя Атанас Христосков. – Май предпочитам тяхната страна, докато развивам историята. Но когато е нужно да я погледна и оформя в нейната цялост, ми се налага да съм възрастен”.

Другото предложение е най-гледаният български филм за 2016 година – „11А” на Михаела Комитова, който със сигурност ще накара зрителите да се усмихнат – той притежава интересни послания и прекрасен танцов ритъм. Историята е за бившата състезателка по спортни танци и учител Лина Николаева (в ролята Яна Маринова), която приема предизвикателството да бъде преподавател по литература в елитна столична гимназия.

Младите, но и всички други зрители на 21-вия София Филм Фест ще могат да гледат най-новата творба на Джон Карни „Sing Street” (част от филмите в рубриката Музикална кутия). Ако досега сте си мислили, че най-великите истории за тийнеждъри се раждат в болка и изолация, то филмът-мюзикъл на Джон Карни ще преобърне представите ви. И ще ви покаже, че една история за порастването може да бъде смешно-трогателна, сърдечна и изненадваща. Всичко това е представено през историята за порастване на едно момче в Дъблин през 80-те години на миналия век, което решава да направи музикална група. Именно така ще впечатли момичето, което харесва! По-големият брат (Джак Рейнър) дава акъл и насоки в развитието на младия групар (Фердя Уолш-Пило) със своите музикални съвети.

„Вратарят” е дело на Гийом Сенез и има в актива си забележителен брой награди – в Локарно е отличен с „Europa Cinemas Label”, в Хамбург му връчват титлата „Млад талант”, във Валета получава наградата на тийнейджърската публика, в Тайпе – наградата на журито, в Торино е определен за най-добър филм. Вечният проблем в създаването на убедителни герои в специфичната възраст между детството и зрелостта е именно този детайл, който ги прави толкова интересни: тийнейджърите са вече достатъчно големи, за да се изправят пред сложни дилеми и емоции, но все още нямат достатъчно опит, за да ги разберат напълно или да се справят с тях.

Keeper (15)

„Волфганг Херндорф е един най-добрите немски писатели. През 2010 г. излезе бестселърът му „Сбогом, Берлин” – приключенската история на двама тийнейджъри, които не успяват да се впишат в заобикалящата ги среда и решават да избягат. С екранизацията се заема най-лемият съвременен немски режисьор Фатих Акин.” Гала-премиерата му в рамките на фестивала е на 17 март, от 20.00 часа в Зала 1 на НДК.

ТИЙН-темата ще предизвика интерес и в „Лъжливи луни” на Филип Джон и „Сняг” на Емре Ердоду от Международния конкурс и други филми от фестивалната селекция.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)