kniga

5-те книги, които трябва да прочетеш това лято!

08 август 2018

Лято е. Август е станал променлив и влудяващо експресивен. Горещо, тежко, задушно. Летните дни, наситени с проливни и неприветливи дъждове, сега те са изпълнени продължителни знойни горещини, с безспирните песни на щурците, с аромата на напуканите от пламенните ласки на слънцето плодове, намиращи се на близкия щанд по малките улички около Графа. Времето сякаш забавя своя ход. Ритмични звуци изпълват близкия парк. Август е. Сетивата му са изпънати като струна на китара, готова всеки момент да се скъса под ръцете на някой уличен музикант на Витошка, и да отлети като ято подплашени птици, оставяйки след себе си изгорели от слънцето желания и космически прах.

С възвръщането на слънчевото време, вътрешният ни компас отново сочи на изток, а у нас се заражда желанието за морски приключения. Жаждата за неспирни пътешествия става неутолима, а работното място се превръща в позлатена клетка. Ако почивката ви е приключила и сте попаднали в капана на сивото ежедневие или пък отброявате часовете до дългоочакваната почивка, за да се потопите в морски емоции? Независимо дали сте в някое китно селце, на някой бар до плажа или пък в прегръдките на столицата – ние сме подготвили за вас списък от пет книги, които ще ви помогнат да се насладите на лятото. Изключете известията си от социалните мрежи, пуснете си топлите звуци на джаза, грабнете някоя освежаващо студена напитка и се пригответе за книжно приключение.

1. „451 градуса по Фаренхайт“

451

Романът на Рей Бредбъри несъмнено остава в съзнанието на читателите. Ненадминатият писател-фантаст майсторски ни представя една антиутопия, в която съвременните идеали и моралните ценности са размити във времето. В света на Бредбъри книгите са забранени и биват изгаряни. Правителството е наложило тоталитарен контрол, а материализмът е поел нови висоти на консуматорство. Историята ни въвежда в живота на пожарникаря Гай Монтег, който през целия си живот е горял книги, а мирисът на петрол се превърнал в благоухание. Ще се поддаде ли Монтег на любопитството си? Книгата ни превежда през вътрешните битки на главния герой, водещи до нравствен катарзис. Може ли Монтег да събори устоите на един преобърнат свят?

2. „Лолита“

Лолита

Владимир Набоков несъмнено шокира тогавашното общество и прави фурор в литературните среди с романа си. „Лолита“ придобива световна известност заради мрачния си сюжет. Книгата получава две адаптации, а терминът „Лолита“ навлиза в речниците. Повествованието проследява живота на Хумберт, литератор, търсещ усамотение в малък град в Нова Англия. Съдбата го изпраща пред вратата на Шарлот Хейз и дванадесетгодишната й дъщеря – Долорес. В лицето на Долорес, Хумберт припознава детската си любов и много скоро тя се превръща в обект на неговите фантазии. Докога мрачните желания ще останат такива?

3. „Крадецът на книги“

крадецът на книги

За кратък период от време, „Крадецът на книги“ се превърна в международен бестселър. Смело можем да заявим, че успехът на писателя Маркъс Зюсак несъмнено се крие в сладката и неподправена непринуденост, изтъкана между редовете на романа. Първото нещо, което веднага може да заинтригува читателя е необичайният разказвач, а именно самата Смърт. Действието се развива в Германия, на прага на Втората световна война. Историята проследява живота на младата Лизел Мемингер, попаднала във въртележката на живота. На ръба между детската невинност и зрялостта, Лизел е свидетел на ужасите на нацисткия режим и на бомбардировките. В нейно спасение се превръщат книгите. Каква ли сила носят те?

4. „Пророчеството на гарвана“

Пророчеството на гарвана

За съжаление, единствено първата книга – „Момчетата от гимназия Алионби“, от поредицата е преведена на български. Разбира се, нека това да не ви спира да й се насладите! Ако харесвате книги за мистерия, магия и приятелство – това е правилната книга за вас! Макар и на пръв поглед да прилича на поредния тийн бестселър, няма да как да не влюбиш в героите на Маги Стийвотър. Действието на книгата започва с живота на шестнадесетгодишната Блу Сърджънт, която е отгледана в семейството на гадателки. За разлика от тях, тя не притежава тази дарба. Блу има правило да стои далеч от момчета, заради пророчество. Всичко се променя в навечерието на празника „Св. Марко“. Съдбата събира петима приятели и ги поставя пред сериозни изпитания. Предсказания, тайни и безбройни мистерии. Ще успеят ли петимата приятели да събудят легендарния „спящ“ крал Глендоуър?

5. „Тайната история“

Тайната история

Ако имате афинитет към философията, към мъртвите езици или към древните възгледи за света, Дона Тарт определено ще ви завладее с мрачния си роман, преплетен с тайни, опиянение и признание за убийство. Въоръжете се със свободно време, защото американската писателка ще ви отведе в свят, в който древногръцките ритуали не са само легенди. Историята се разказва от гледната точна на Ричард. Изпълнен с надежди, той пристига в колеж „Хампдън“, където впоследствие е допуснат в затворен кръг от петима колежани, изучаващи антична литература и философия. Много скоро той открива, че всичко си има цена.

Автор: Мария Борисова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)