Георги Парцалев

Спомен за Георги Парцалев

16 юни 2015

Ако беше жив, големият комик Георги Парцалев днес щеше да навърши 90 години. Поколения наред израснаха с незабравимите му превъплъщения в Сатиричния театър, както и с филмите с негово участие. Той е роден в гр. Левски през 1925 г. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет. През 1956 година започва работа в Сатиричния театър. Изиграва незабравими роли в “Михал Мишкоед”, “Големанов”, “Ревизор”, “Смъртта на Тарелкин”, а през 1958 г. идва първата му роля в киното — в „Любимец 13“. Постепенно се превръща в живата легенда на българската комедия с незабравимото си участие в „Привързаният балон” (1967), „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптъра далекогледство” (1976), „13-ата годеница на принца” (1987). Умира на 64 години в София през 1989 г.

Много легенди се носят за актьора, повечето действителни случаи. Веднъж той и Стоянка Мутафова, като видели, че изпускат влака, а имали участие, лягат на релсите пред тръгващия от гара Димово влак. Машинистът успява да спре в последния момент. Друг път заради него спира международният влак за Москва на спирка, на която не спира по принцип – Бяла, заради известността на актьора началник влакът склонил.

По-драматичната страна на таланта си за първи път показва като бай Иван съботянина в “Тримата от запаса”. Актрисата Латинка Петрова го определя така: „Оказа се един Дон Кихот, който цял живот се бори с вятърните мелници, за да си отиде тъжен и самотен. Ето това е съдбата на тези хора, които са талантливи. Много примери има в човешката история за това, че носиш радост, смях на човечеството, а самият ти си дълбоко, дълбоко самотен.“ Славчо Пеев също пази топли спомени за големия комик: „Пацо беше един на милиони. Като него се ражда един на милиони. Имаше невероятно чувство за хумор, което идваше именно от смелостта и честността му.“

Обикновено играе сам, а сред колежките, с които застава на сцената, са Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. В едно от последните си интервюта Георги Парцалев казва: “Чувствам се еднакво добре навсякъде. Киното, например, създава популярност. То просто е една индустрия. В него сълзата може да се създаде и изкуствено. Докато в театъра за една сълза в последно действие трябва да воюваш още от първото. За естрадата трябва друга нагласа. При нея трябва да превземеш залата. Това много ми помага в работата ми. Телевизията пък дава възможност да играеш това, което не си могъл в театъра”. „Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости„- обича да казва той.

Ето какво разказва за него актрисата Цветана Гълъбова: “През 1962 г. репетирахме и играхме заедно в „Свинските опашчици“. Точно бяха пуснали приказка, че Парцалев е толкова смешен за публиката само защото говори смешно. Режисьорът Методи Андонов се зае да покаже, че това не е вярно – Парцалев е смешен, защото има сценично присъствие от най-висока проба. Играеше Нуц и имаше само две реплики. Методи му ги отне и тях и ги даде на Златина Дончева, която играеше съпругата му. Така Парцалев по време на целия спектакъл не продумваше нито една дума. Въпреки това смехът на публиката при неговата игра беше до задушаване. На всеки спектакъл Парцалев показваше нови и нови импровизации. Имаше толкова смешни находки, че и ние по сцената едва се удържахме. Зрителите ни прекъсваха с ръкопляскания и тропаха с крака от възторг при неговата игра. Това беше още един пример, че Парцалев не само говори смешно, а просто е велик актьор.

Накрая бихме искали да завършим с финалните думи от книгата „Тъжният клоун“ на Илия Ангелов, посветена на актьора: „Времето тече. Изменят се нравите и отношенията между нас, хората. Талантът на Парцалев, неговата следа в театъра бяха забравени. Малцина отиват на неговия гроб, а още по-малко говорят за него. Когато ми стане мъчно за моя приятел Парцалев, отивам сам на неговия гроб, запалвам му една свещичка, оставям цветя, защото той ги обичаше и естествено — уиски с малкото му шишенце, което пазя все още в себе си.“

снимка: ploshtadslaveikov.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)