boyko_borissov_profile_new1

Според Борисов предсрочни избори са невъзможни, защото другите партии не са готови

22 май 2016

Предсрочни избори в България ще тласнат страната в хаос, каза в събота пред журналисти в Поморие премиерът Бойко Борисов. По думите му предсрочни избори на този етап са невъзможни, защото другите партии не са готови.

Според него новият председател на БСП Корнелия Нинова се прави на „ястреб”. По повод казаното от нея на съботния пленум на БСП, че партията трябва да стяга редиците за предстоящи предсрочни избори, Борисов заяви: „Гледайте по-ведро това е дрънкане на оръжие. Не са готови. Изобщо не са готови. Тяхната паника, да не изпадна аз в паника. Това е паниката им. При едни избори не се знае, какво ще се случи с много от партиите. Това е безцелно губене на време, ресурс и пари”.

„Драмата е за другите, защото се опитаха да го унизят и от негово име да се опитват да говорят, да дърдорят дори и откровени лъжи“. Така премиерът коментира решението на Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори президентски мандат.

Думите му очевидно визират лансираната от лидера на ДСБ Радан Кънев миналата седмица, а впоследствие подкрепена от лидерите на БЗНС и НПСД и от Гражданския съвет на Реформаторския блок, идея за консолидация на проевропейски сили зад втори мандат на Росен Плевнелиев. Към Борисов освен това бе отправена покана да обсъдят заедно обща кандидатура за президент на десните партии и „възможността на това Народно събрание да извърши нещо смислено“.

В Поморие, където откри рибарско пристанище, Борисов посочи, че двамата са работили прекрасно през годините и че Росен Пленелиев има още много работа до 20 януари, когато изтича мандатът му.

Премиерът не е бил изненадан от решението на президента, защото бил разговарял с него по темата. Той уточни, че Плевнелиев е отишъл при него, за да му каже, че не смята да се кандидатира за нов мандат.

„Не съм го пресирал нито веднъж“

„Аз на него съм му казал: „По тази тема ще те питам след юли какво мислиш“. Не съм го пресирал нито веднъж какво мисли да прави. Защото освен, че ми е колега, като бивш регионален министър, е приятел и достоен човек. Такива хора трябва да си ги пазим в България“, добави премиерът.

ГЕРБ по думите му ще говори за президентски избори през юни или към средата на юли. Борисов бил отворен за всякакъв диалог, но според него не е нормално да бъде викан, за да му се каже кой да е кандидат за президент.

Борисов определи като глупости твърденията, че президентската институция е гарант за европейското или атлантическото развитие на България. „Гарант за евроатлантическата ориентация на България е ГЕРБ. Имали сме години, когато президентската институция е правила точно обратното“, коментира премиерът.

Според него президентът е гарант, че нещата междуинституционално са добри, но той не може да обърне направленията на държавата.

Борисов коментира и появили се през седмицата твърдения, че е възможно ГЕРБ да преговаря за евентуални президентски кандидатури на генералния директор на ЮНЕСКО, а в момента и български кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова и на посланика във Вашингтон Елена Поптодорова.

„Да обяснявам, че ГЕРБ е водила преговори с Бокова и Елена Поптодорова. Това просто вече минава всички норми на лъжата и манипулация в тяхна полза за чужда сметка”, каза още премиерът.

По повод събитието, на което присъства, той написа по-късно във Фейсбук, че „поморийци вече могат да се похвалят, че имат едно от най-модерните и красиви рибарски пристанища по Черноморието“. Това написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Само преди няколко дни инспекцията на Държавната приемателна комисия установи, че всички обекти по проект „Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – гр. Поморие“ са изпълнени според изискванията и ги приети без забележки. Финансирането бе осигурено по оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ и е на стойност 11 млн. 667 хил. лв. Извършено е укрепване на бреговата ивица и е построен предпазен вълнолом, който включва зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Общата площ на новото рибарското пристанище е 41 309 кв. м“, написа премиерът.

По-късно в събота Борисов посети и Бургас, където заедно с кмета Димитър Николов разгледаха санирани жилищни блокове и направиха инспекция на строежа на зала „Арена Бургас“, за чието довършване правителството отпусна 35 милиона лева.

снимка: boykoborissov.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)