orig (1)

Според доказателствата: Елена Йончева знаела, че се разпорежда с присвоени от КТБ пари

09 ноември 2018

Обвиненията на прокуратурата не са следствие на изказвания или гласувания на народни представители, а вследствие на събрани доказателства. Това каза на специална пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Така тя индиректно отговори на депутатката от БСП Елена Йончева, която по-рано вчера заяви, че се надява делото срещу нея бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат. Елена Йончева е разследване за пране на пари, като случаят е особено тежък.

„Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка“, заяви Йончева, чийто имунитет бе поискан вчера сутринта от Сотир Цацаров заедно с имунитета на още петима депутати от ГЕРБ, БСП и „Воля“.

По думите на Арнаудова, прокуратурата разполага с гласови доказателствени средства, че Йончева е знаела или е предполагала, че парите са придобити по престъпен начин.

Говорителят подчерта, че от политиците може да се очакват само политически изказвания, политическо обяснение на действията на прокуратурата.

„Държавното обвинение действа спрямо закона и доказателствата, които е събрало. Не мога да приема твърденията, че прокуратурата действа, защото народните представители са правили изказвания“, обяви Румяна Арнаудова и уточни, че на всеки сигнал, подаден в прокуратурата, се реагира по аналогичен начин.

Тя каза още, че държавното обвинение разполага с доказателства, че офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“ е използвана за превеждане на средства с престъпен произход.

„Установили сме, че новообразуваното дружество между „Авторска телевизия“ ЕООД (с едноличен собственик на капитала Елена Йончева) и „Далий Трейдинг Лимитид“ е открило сметка в КТБ. Единственият правоимащ да оперира с тези средства е Йончева. От уговорения валутен превод са постъпили 171 хил. евро. Как са разходвани средствата, използвани ли са по предназначение или се касае за престъпна форма, разследването не може да установи, докато не бъде снет имунитетът й“, обясни Румяна Арнаудова.

Вижте още: Елена Йончева позира с малкия Тео

„Проверките за депутата от БСП Георги Михайлов и депутата от ГЕРБ Борис Кърчев приключиха първи. Два дни по-късно приключи тази за Елена Йончева. А два дни преди нея за тази за лидера на „Воля“ Веселин Марешки и другите двама депутати от партията му. Целта е да не се залива Народното събрание всеки ден с искания за имунитет“, каза още говорителят на главния прокурор.

Елена Йончева, проф. Георги Михайлов и Борис Кърчев веднага обявиха, че ще дадат съгласие за снемане на депутатския им имунитет. Веселин Марешки пък обяви, че той и двамата му колеги – Кръстина Таскова и Пламен Христов, няма да го направят. По-късно обаче Христов заяви пред журналисти, че ще си даде имунитета за десети път, ако трябва.

„Ние нашите имунитети си ги дадохме още първия път. Стана ясно година по-късно, че обвиненията са неоснователни. Беше прекратено производството. Една година по-късно се подновяват по нов член. Какъв да ми е коментарът. Без коментар“, заяви депутатът от „Воля“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)