ZDRAVKO-ZDRAVKOV1

Спорове за небостъргачите на бул.България

30 май 2018

Обект на спорове между Столичен общински съвет (СОС) и Върховния административен съд (ВАС) са два небостъргача по булевард „България“. В единия случай съдът налага глоба на главния архитект на София Здравко Здравков за спиране на строеж, а в другия – съдът се произнася, че строежът, който Общинският съвет е одобрил, трябва да бъде спрян.
Архитект Здравков бе наказан с глоба от Върховния административен съд за неспазване на решение, с което се позволява строеж по булевард „България“ на 44-етажна сграда. Според Общинския съвет, който подкрепи изцяло Здравков и дори ще събере пари за глобата му, мястото за строеж е зелена площ според Общия устройствен план.
Общинският съветник Войслав Тодоров от коалиция „Сердика” и член на постоянната комисия по устройство на територията обясни каква е разликата между двата случая в кварталите „Стрелбище“ и „Борово“: „За да може една сграда да се построи, тя трябва да отговаря на подробния устройствен план и на общия устройствен. В случая на НИКМИ в „Стрелбище“, там общият устройствен план, го е боядисал терена в зелено и казва това е зелена площ. Те обжалват общият устройствен план и съдебното решение казва, че общият устройствен план в тази си част не бил влязъл в сила“.

Съответно не важи, че според плана това е зелена площ. Във „Борово“ спорен е Подробният устройствен план. Проектът на сградата предвижда три свързани помежду си парцела, единият от които е на ъгъл, което според закона го освобождава от задължението за спазване на максималната позволена височина – в случая – 20 метра. Високата част от предвидената постройка ще е 77 метра.

„В случая с ‘Борово’ общият устройствен план е влязъл в сила, но хората обжалват подробния устройствен план, който разделя имота на три, той е вече много по-подробен, разглежда всеки парцел и застрояването на всеки един от парцелите. Съдът там каза, че този подробен устройствен план с който се разделя теренът на три части, разделянето е необосновано, прави се изкуственo; че максималната височина трябва да е до 20 метра; другото е за отстоянията. Това са трите основни аргумента“.
Архитект Здравков каза пред Дарик, че председателят на общинския съвет Елен Герджиков ще прецени дали ще се съобрази със съдебното решение на първа инстанция, с което той спира строежа или производството ще се продължи и ще се чака решение на втора инстанция.

Дарик.бг

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)