la-dieta-mediterranea

Средиземноморската диета е откритие на древните гръцки и римски лекари

12 август 2015

Древните лекари са тези, които са измислили непопулярната и скандална и тогава средиземноморска диета, като използват богати аромати в храните, за да се лекуват своите пациенти, разкрива ново проучване от британския университет в Екситър. Специалистите от университета в Ексетър изучавали текстове на лекарите от Древна Елада и Рим и установили, че те вярвали,че богатите и силни аромати могат да подобрят лечебните възможности на храната, докато един от тях, Гален, предписвaл хранителни рецепти съдържащи чесън и лук за пациентите си. Според същото проучване, тяхната работа, стои в основата на принципите на съвременната средиземноморска кухня, считана за една от най-здравословните на света. В същото време, древногръцкия философ Платон пише за значението на храната в здравеопазването, докато Хипократ е казал: “Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде храната ти”, пише „Български новини“.

Както професор Джон Уилкинс, експерт по гръцка култура в университета в Екситър, обяснява, древногръцките лекари приемат аромата като мярка за хранителна активност. Свежият аромат на неузрелите ябълки или остротата на лука според тях придавали значението, че храната ще окаже правилното въздействие и в крайна сметка ще излекува тялото. Гален вижда храненето като една трета от лечението на болния, заедно с фармакологичното лечение и хирургията, на които принадлежат останалите две трети.

Прочутият Гален в трактатите си включва рецепти за палачинки и дискусии за видовете хляб и сладкиши, които трябва да се ядат, докато в същото време е върл противник на млякото, което, според него, съдържа суроватка и твърди вещества, които могат да блокират тесните канали в черния дроб при чувствителни индивиди. Неговите рецепти включват прости техники за готвене, предназначени да изведат вкуса на основните съставки и той дори пише за това как охлювите – ястие, свързвано с френската кухня – трябва да се варят два пъти, за да се намалят техните слабителни свойства.

Гален дори препоръчва смятаните за тропически подправки като черен пипер, джинджифил и канела, докато други лекари препоръчват плодове и зеленчуци. Древната диета прилича много на съвременната средиземноморска кухня, но без портокали и лимони, които са внесени по-късно от Китай, и доматите от Южна Америка, разбира се. Диетата се основава предимно на регионални продукти, които лекарите обикновено са предпочитали и препоръчвали пред вносните луксозни стоки.

Също така хората от древното Средиземноморие не поддържали големи животински стада, така че месото е по-ограничено, за разлика от съвременната средиземноморска кухня. Почвата произвежда богата на аромати храна и разнообразни житни растения с богaти съставки”, заключава проф Уилкинс.

снимка: irpinianews.it

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)