църква "Св. Георги"

Средновековни са графитите в църквата „Св. Георги“ в град Кюстендил

29 ноември 2017

Посещавайки музейния комплекс „Св. Георги“ в кв. Колуша, много туристи, разглеждайки древните стенописи на храма, датирани в XII век, постоянно се сблъскват с рисунки и надписи издраскани около светите образи, разказват от Регионалния исторически музей в град Кюстендил.

Те незабавно предизвикват любопитството на посетителя и често провокират дискусии относно праведността на това дело. Без да се разглежда този проблем, може да се отбележи, че графитите са поставяни с известно уважение около светците, а в тяхната скромност и лапидарност, четем молитви на различни хора, оставяни през вековете. И който е можел да пише, е оставял надпис, а който не е познал буквите, е разказвал своята история с рисунка.

църквата "Св. Георги" в град Кюстендил

Църквата „Св. Георги“ в град Кюстендил
Снимка: РИМ – Кюстендил

При направените анализи е установено, че графитите по живописта не са съвременни кощунски прояви, а са носители на памет от времето на Средновековието, тъй като тяхното изписване от многобройни посетители начева още през късния XII век.

По стенописите от втория стенописен слой на храма, до сега са открити над 300 графити разположени по стълбовете в наоса и от вътрешната страна на западната стена. Имайки предвид разположението на стенописните слоеве и направеното проучване на изписаните графити, най-ранните от тях бяха датирани в XII–XIII в.

Църква "Св. Георги" в град Кюстендил

Графити върху стенописите на църквата „Св. Георги“ в Кюстендил
Снимка: РИМ – Кюстендил

Графитите в църквата „Св. Георги“ в кв. Колуша са оставяни не само от местното население, но и от посетители пътешественици, което показва и икономическите връзки на нашите земи по това време. Тези графити предоставят ценна възможност за изследователите, за изучаване на народната култура на средновековните хора, а за туристите посещаващи църквата, представляват едно изключително любопитно преживяване, пренасящо ги стотици години назад – в загадъчния свят на Средновековието.

Снимки: РИМ – Кюстендил

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)