rosen-plevneliev-shte-napravi-utre-obryshtenie-v-parlamenta-199328

Срещата при Президента… а дано!

15 юли 2014

При  Президента Росен Плевнелиев се състоя среща на политическите сили по въпросите, свързани с кризата около КТБ, платежния баланс и финансовата система на страната ни.

След приключване на срещата, Президентът направи официално изявление, в което постави следният акцент: „Обединихме се около това, че действията на властите да бъдат подчинени на справедливостта,  превенцията и наказанието“.

Президентът сподели още: „Протече дебат за мерките, които следва да се предприемат и  за това как да се създаде механизъм за действие с КТБ, така, че от една страна добросъвестните клиенти на банката да са защитени, спекулативните сделки да останат за тези, които са го позволили, а виновните за всичко това – наказани“.

След вчерашната среща политическите партии са се  обединили около следните решения:

  1. Банковите депозити  до 100 000 хиляди евро в България са гарантирани, в т. ч. и на вложителите в КТБ, и държавата има достатъчен  ресурс, за да ги покрие;
  2. Цялата мощ на държавата ще е насочена извършените престъпления да бъдат наказани. Прокуратурата и органите да действат категорично, включително използвайки международните  механизми, за разкриване на свързани лица и офшорни компании, за да се стигне до крайния собственик и извършител на финансовите престъпления;
  3. В КТБ да влезе международен одит, за да се разкрият кредитираните мероприятия и да се даде независима експертиза и яснота за състоянието на банката;
  4. Всички виновни за състоянието на КТБ да понесат най-строгата отговорност на закона;
  5. Съгласие БНБ да поиска от Европейският банков орган да се присъедини към системата за контрол на ефективността на надзора  върху българските банки и по-ясна отговорност. Това е европейска процедура към Европейският банков орган, която не е приложена до сега у нас.

Партиите не постигнаха консенсус дали в казуса с КТБ да се прилага сега действащия закон или да се гласува специален закон. Сега съществуващото българско законодателство  във финансовия сектор е добре работещо и синхронизирано с европейското, но все още са раздвоени в мнението си дали да има нов закон, специално за КТБ.

Голямата новина, според Президента от днешната среща е постигнатия пълен консенсус между политическите партии  – България незабавно да влезе в единния банков механизъм на Европейския съюз.

Поставен е на разискване и другият огромен проблем пред България – усвояването на еврофондовете и проблемите в тази връзка. Обсъдено бе как в предстоящите година и половина да се действа, така, че до 2015 да бъдат усвоени 3 млрд.евро. Тук бездействието и неправилните ходове на управляващите са безчет и сме на път да бъдем лишени от така жизнено важните средства от еврофондовете. Трябва незабавни действия за подкрепа на директните бенефициери – общините. Или както се казва – по-добре да дадем сега 200 млн. за да усвоим 2 млрд. догодина.

снимка: chronical.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)