75077.jpg.pagespeed.ce.IUbnYikPMt

Законопроектът срещу терора на банките и ЧСИ бе приет на първо четене

08 юли 2017

Депутатите от всички парламентарни групи приеха единодушно на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване на свръхправомощията на частните съдебни изпълнители, банките и монополите. Народните представители подкрепиха и четирите законопроекта на парламентарните групи БСП, Воля, ГЕРБ и Обединените патриоти.

„По този начин вие дадохте ясен знак, че стоите на страната на обществения интерес, на страната на интересите на вашите избиратели, а не на страната на частно-икономически интереси. Показахте също, че политиците могат да изоставят политическите спорове и да отидат при проблемите на техните избиратели, да ги чуят и да ги решават”,

с тези думи омбудсманът Мая Манолова се обърна към депутатите след приключване на гласуването.

991-ratio-deputati-ogranichavat-pravomoshtiiata-na-chastnite-sydebni-izpylniteli

Според промените длъжниците вече ще могат да обжалват оценката на имуществото, което ЧСИ-то иска да продаде. Освен това законът ще задължава банката или дружеството, на което дължим пари, да посочи банкова сметка, в която ние доброволно да внесем дължимата сума. Това се налага, защото в повечето случаи задълженото лице не знае на кого и къде да внесе парите – дали на банката, или на ЧСИ-то.

Предвижда се и сборът на всички такси по изпълнението да не надвишава и размерите на задължението.

Приетите на първо четене промени касаят и т. нар. „вечни длъжници”. Законопроектът въвежда 10-годишна абсолютна давност за всички задължения. В момента липса каквато и да е възможност физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит. Така, в момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора си, че давността е минала. Това означава, че например дългове, които не са изплащани преди 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Друго изменение е свързано с прекратяването на практиката с ниските цени, на които се продава имуществото на длъжници от частни съдебни изпълнители. В момента първоначалната стойност на актива е 75% от пазарната стойност. Така например, ако се продава вещ, която струва 100 лева, частните съдебни изпълнители я обявяват за 75 лева. С измененията обаче се очаква оценката да бъде вдигната на 85 на сто, което е увеличение с 10%. По този начин реално вещта, която е обявена за публична продан при пазарна стойност 100 лева, ще се продава поне за 85 лева.

„Ефектът от тези промени ще бъде бърз, незабавен, ще се усети и ще се аплодира от всички български граждани

каза още омбудсманът. Тези промени спокойно могат да бъдат определени като „революционни“ и в полза на милиони българи, предвид факта, че до сега тържествуваше лобито на банките и ЧСИ.        

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)