Стадионът в Катар по проект на Заха Хадид (видео)

04 декември 2018

В мрежите пуснаха нов видеоклип, показващ напредъка на стадиона Аl qakrah в Катар – мястото на световното първенство през 2022 г., проектирано от покойния аритект  zaha hadid. 40 000-та арена, която ще бъде домакин на игрите до четвъртфиналите на футболния турнир, бе обявена за пръв път през 2013 година. Към октомври 2018 г. самата структура вече е завършена и работата напредва по вътрешните покрития, покрива и фасадата.

zaha-hadid-stadium-qatar-world-cup-2022-al-wakrah-designboom-03

Стадионът в Катар по проект на Заха Хадид


Енергийният център, който ще обслужва мястото, също е построен. Инфраструктурната и  озеленяването също напредват.

zaha-hadid-stadium-qatar-world-cup-2022-al-wakrah-designboom-06
Стадионът е разположен в един от най-старите квартали на Катар. Мястото е описано от Заха Хадид като „необикновен стадион за приключенски град“.
Стадионът ще има и прибиращ се покрив, който ще може да се затвори за около 30 минути. Лекият ръкав, направен от стоманени жици също ще осигури сянка и ще допринесе за ефективността на охладителната система преди мача. Наподобяващи извити хокейни пръчки, серия от 540-тонни колони са основната опора за прибиращия се покрив на арената.

zaha-hadid-stadium-qatar-world-cup-2022-al-wakrah-designboom-07

Стадионът в Катар по проект на Заха Хадид


Съоръжението включва още училища, сватбена зала, тенис кортове, баскетболни игрища, ресторанти, плувен басейн, фитнес зали и пазари – удобства, предназначени да бъдат използвани от общността в продължение на години.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)