Стадион на световно ниво в малкия Земен

23 септември 2015

Малкият град Земен в област Перник сътвори значим празник, за да ознаменува откриването на реновирания Стадион „Пирин – Земен“. Местният клуб „Пирин“ има дългогодишна история – спортното дружество е създадено през 1923 година и през 40-те години е един от най-добрите отбори в Радомирска околия. До 1974 година, обаче, отборът не е имал собствен стадион, а е играл на пригодени за целта игрища. От 1974 година футболните срещи вече се провеждат на новопостроения за времето си стадион в близост до Езерото и река Струма.

7113_713609602056361_4075918222032258270_n

През 70-те и 80-те години в клуба израстват футболисти като Аспарух Стойнев, Боян Евтимов, Антон Стефанов, Иван Миланов, Георги Земенски, Величко Кирилов, Стоян Серафимов, Здравко Кирилов, Ангел Сотиров, Любомир Стоянчев, Димитър Ананиев, Александър Янев, Борислав Райчев, Симеон Бойчев, Ненчо Върбанов и много други. Треньори на отбора в годините са били Ангел Янков /Дявола/, Кирил Владимиров, Симеон Манолов, Стоян Лисински, Александър Янев, Симеон Бойчев, Драган Земенски, Ангел сотиров, Стоян Къндев. Днес треньор на отбора е Милен Любомиров, а отбора се състезава в „А“ Областна група.

DPP_4072

В годините финансовата подкрепа за отбора е била изцяло в ръцете на Община Земен и тя е подпомагала и издържала отбора според скромните си възможности и бюджети.

DPP_4102

Стадионът е изграден отдавна, но от години се намираше в доста влошено състояние и условията за спорт, както на футболният отбор на града, така и на земенчани бяха почни невъзможни. В изпълнение на стратегията на общинското ръководство за развитие на Земенската община като туристическа дестинация и създаване на пълноценни условия за спорт, за развитие на младите хора и преодоляване на обезлюдяването, администрацията разработва проект за реновация и доизграждане на Стадион Пирин Земен, който печели по европейски програми. След дългогодишни усилия на проектиране, изработка и утвърждаване, малкият Земен вече има чисто нов прекрасен стадион с прилежащ спортен комплекс - лекоатлетическа писта, градски басейн, сграда и прилежаща инфраструктура. Проекта е изпълнен в краткия срок от 8 месеца.

DPP_4099

Дългосрочните усилия на общинската администрацията обединяват енергията на областно и национално ниво, както и на гражданското общество за трайно и устойчиво развитие и популяризиране на региона. По тази програма се работи усилено и първите стъпки са налице – множество реализирани проекти за инфраструктура, туристически пътеки, информационен център, фестивални програми, традиционни събори, а вече и обществената инициативаМанастирите на Краище – новата Света Гора“имаща за цел да обедини уникалното богатство от църкви на региона в единен маршрут за културно-исторически туризъм.

DPP_4113

Но днес говорим за новия стадион! В горещия съботен ден, хиляди хора се събраха, за да отпразнуват своята нова придобивка на световно ниво. Децата от Земенската Гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“, облечени с фланелки на клуба и носещи гордо знамената на Европа, България и Земен, направиха почетна обиколка по лекоатлетическата писта.

DPP_4120

DPP_4123

DPP_4127

Към тях се присъединиха и децата от редица отбори от региона – „Миньор“ Перник, „Струмска слава“ Радомир, „Метал 2002″ Перник, „Чорний“Брезник, „Ерма“ Трън, „Металург“ Перник и „Миньор 2013″ Перник. И разбира се отбора на Пирин Земен.  Те благородно завиждаха на земенския отбор за най-модерната спортна база, с която ще разполага в региона, но това чувство бе краткотрайно.

DPP_4191

Кметът на гр.Земен Димитър Сотиров обяви, че предоставя безвъзмездно стадиона за футболни срещи на всички отбори от региона, за да се превърне в средище на младостта, на спорта, на здравословния начин на живот и привлече повече хора да посетят Земен и да се насладят на красотата и забележителностите му.

DPP_4130

Прекрасният спортен празник бе уважен от областния управител на Перник Ирена Соколова, от кметове на съседните общини – кмета на Радомир Пламен Алексиев, секретаря на Община Перник Десислав Захариев, кандидат кмета от Политическа партия ГЕРБ Вяра Церовска, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов,  футболните ветерани и легенди на спорта Добромир Жечев, Димитър Якимов, Станислав Ангелов и други. Всички те дадоха своите подаръци, футболни топки и екипи за децата и отборите.

DPP_4178

Приятната изненада бе и гостуването на кмета на Нишка Баня, Сърбия Зоран Виданович, с който град Земен е побратимен.

DPP_4182

Той отправи своите поздрави и послания към земенчани и гости и сподели удоволствието си да работи с Община Земен за развитието на т.нар. Западни покрайнини и за оживлението им.

DPP_4239

Най-висок спортен дух от всички гости показа зам.Председателят на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, който при вида на готовите деца за дефиле, веднага облече спортен екип и обиколи пистата заедно с тях. А после направи и почетен спринт из цялата писта.

DPP_4194

Лентата бе прерязана от кмета Димитър Сотиров, от красивата земенчанка Вероника Стефанова, която спечели титлата Мис Кралеца на Красотата Свят в Южна Корея, от областната управителка Ирена Соколова и от Цветан Цветанов. Атрактивната дневна заря, след прерязване на лентата, събра овациите и определено изненада всички онези, които не вярваха, че може да се състои дневно огнено шоу.

DPP_4221

Водещият Богдан Томов не пропусна да се пошегува, че Земен трябва да очаква скоро и ЦСКА на своя стадион, а танцьорите на Ансамбъл Българе и децата от певческия състав към Читалище Светлина – гр.Земен, се погрижиха за настроението на гостите.

DPP_4272

DPP_4285

Честито да е на Земен модерното съоръжение и нека все повече подобни значими и стратегически инвестиции се случват в регионите. Сега предстои създаването на детско-юношеска футболна школа от национален мащаб в Земен, което със сигурност ще привлече интереса към съоръжението, ще развие града и ще го популяризира още повече. На Земен, всъщност, никак не му липсва известност и е пример за активно развитие и популяризиране в името на това „Да пребъдеш гордо във времето“, какъвто е и девизът на града. 

текст: Валерия Симеонова
снимки: Михаил Иванов
постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)