Яков Цаликис

Стареца Яков Цаликис е провъзгласен за светец от Вселенската патриаршия

29 ноември 2017

На 27 ноември Св. Синод на Вселенска патриаршия взима решение да канонизира стареца Яков (Цаликис), съобщават българските православни сайтове. Старецът Яков се преставя в Господа на 21 ноември, но тъй като тогава Църквата отбелязва Въведение Богородично, паметта на новопрославения светец ще се чества на 22 ноември.

Старецът Яков Цаликис, наред със стареца Паисий и стареца Порфирий, е сочен като един от тримата велики духовни старци на нашето време, разказват от dobrotoliubie.com.

Старецът Яков Цаликис е роден на 5 ноември 1920 г. в село Ливией, гръцка Мала Азия. През 1922 г. след малоазийската катастрофа, семейството му се преселва в Гърция. В края на 1925 г. се заселват в малкото село Фаракла в северните части на остров Певбея. На 15 юли 1952 г. той постъпва като послушник в манастира „Преподобни старец Давид“. На 31 ноември същата година е постриган за монах, а на 19 декември е ръкоположен за йеромонах. На 25 юли 1975 г. е избран за игумен на манастира.

Неговият пророчески дар е бил изключително рядък, често духовно общувал с преп. Давид и св. Йоан Руски. Сред впечатляващите чудеса в ежедневните му грижи за хората е нахранването на 75 работници с 2.5 кг юфка, като накрая останало и половин тенджера, споделят от dveri.bg.

Яков Цаликис

Българското издание на книгата за стареца Яков Цаликис от Стилянос Пападопулос (Омофор, 2006)

От 1990 г. силите на отец Яков го напускат. Претърпява множество операции. На 21 ноември 1991 г. отива на богослужение, причастява се и малко след това оставя последния си дъх. При пренасянето на ковчега с тленните му останки хилядите християни, присъстващи на погребението му, викат единогласно: „Светец, светец“.

Снимка: pravoslavie.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)