Старите сгради с ново предназначение

23 февруари 2017

Красивите и ценни постройки в историческата част на много градове по света живеят в ново измерение. Вдъхнат им е нов живот – това е идеята на подобни реконструкции, които имат основна цел – смяна на предназначението.

В поредица от предавания ще ви показваме именно такива примери и у нас, които са вдъхновяващи и поощряващи за промените в заобикалящата среда и у нас. Двете сгради, които ви представяме днес са строени след Освобождението, запазили са характерния си архитектурен облик, реновирани са и са възстановени до съвършенство,но предназначението им е вече съвсем различно – класика и съвременност са съчетани по невероятен начин. именно в това се крие силата на подобни реализирани обекти. Те са внушителни и впечатлителни, вдъхват респект и преклонение към миналите времена, които са предпоставка за развихряне на съвременни решения. С особенна сила това е валидно за архитектурата, при която историята е непреходна.

Примерите, които ви представяме за стари сгради с ново предназначение не са експерименти, а успешни опити за запазване на стойностната архитектура по един вълнуващ и достоен за подражание начин.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Антон Хариев
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)