69446013_2312151335780349_977465970236850176_n-880x660

Стек Тартар – история на суровото и така модерно днес телешко месо

03 януари 2020

Днес ви предлагаме за обяд нещо наистина вкусно и модерно. И неговата история…
Стек Тартара предизвика смущение у някои, а за други е любим специалитет. Основата на ястието се състои от смляно телешко месо. На някои места Стек Тартар може да се срещне, приготвено и с конско месо. Сервира се с лук, каперси и подправки, като прясно смлян черен пипер и сос Уорчестър.

22331046_709712199227932_153024893_n-880x659

Каймата се омесва с яйчени жълтъци, но за да бъде по-атрактивно ястието се слага още един жълтък в средата на всеки стек или …някъде в чинията според фантазията на шефа.  Най-често предлаганата гарнитура със стек тартар са пържени картофки и препечени филийки от черен или ръжен хляб.

Каймата в Стек Тартара е сурова. Именно затова в началото изказахме предположение, че рецептата ще предизвика противоречиви реакции. Но в света на кулинарията трябва да очакваме всичко. Понякога понятието „тартар“ се използва за генерализиране на други сурови месни или рибни ястия.

Във Франция се предлага и един малко по-приемлив, за противниците на суровите ястия с месо, вариант на стек тартар. Стекът е леко запечен от едната страна. Името на ястието е съкратен вариант от цялото наименование „стек а ла тартар“ или „стек, сервиран със сос тартар“. Това е било популярен специалитет през 19 и началото на 20 век. Днес – определено модерен!

22384858_709712179227934_825680215_n

Ястието, такова каквото го познаваме днес, е сервирано за първи път във френски ресторант, някъде през началото на миналия век. Поради звуковата близост на думата тартар, се намират връзки и с татарите и кухнята им. Но няма доказателства стекът тартар да е част от или да води началото си от татарската кухня.

А ла тартар или просто тартар, все още означава „сервиран със сос тартар“. Тук е мястото да кажем, че някои рецепти за Стек Тартар включват и майонеза в състава си. Като направите сравнение между соса и съставките, които се прибавят към рецептата за стека тартар, ще видите, че вариантът за „стек, сервиран със сос тартар“ звучи най-правдоподобно. Просто споменаването на соса, като отделна съставка, в наши дни се пропуска, за по-лесно произнасяне на името на ястието.

На различни места по света се сервират ястия, приготвени по подобен начин: Африка, Азия, различни места в Европа, Северна и Южна Америка.
В Германия, например, се приготвя вариант на популярния стек тартар, но не включва каперси и яйчен жълтък.
В Полша, Чехия и Словакия също са феновете на рецептата, но освен маринованите краставички, се добавят и мариновани гъби, като каперсите се изключват от рецептата.
В Мексиканския вариант на стека тартар месото се приготвя, като предварително се маринова в лимонов сок.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)