stephen-hawking-pbs

Стивън Хокинг прогнозира кога ще изчезне човечеството

08 ноември 2017

Британският учен Стивън Хокинг прогнозира, че човечеството ще изчезне до 2600 г. „Хората ще превърнат Земята в едно огромно огнено кълбо през 2600 г.“, споделя физикът.

Ученият се е изразил метафорично, но според него презаселването на Земята с хора и огромната консумация на енергия ще се окажат пагубни за човечеството само след 6 века.

„Надеждата за спасение е само една – човечеството да се превърне в междупланетен вид“, смята Хокинг.

За да стане това, трябва да се разработят ултра-бързи космически кораби, които да са способни да достигнат не само планетите от нашата Слънчева система, но и близките екзопланети.

Според Хокинг подходящо място за живот е Алфа Кентавър – най-близката до Слънцето система от три звезди, която се намира на около 4 светлинни години от нас.

Стивън Хокинг е част от инициативата Breakthrough Starshot, която разработва малка космическа сонда, задвижвана от слънчево платно. Тя би трябвало да достигне до планетите от Алфа Кентавър само за 20 години.

„С подобна система за придвижване бихме стигнали до Марс за час, а до Плутон за броени дни. За по-малко от седмица бихме подминали „Вояджър“ – най-далечният от нас, направен от човека обект. Звездната система на Алфа Кентавър би могла да се достигне за 20 години“, споделя Стивън Хокинг, цитиран от CNBC.

Инициативата Breakthrough Starshot се подкрепя финансово от руският милиардер Юрий Милнер и създателят на Facebook – Марк Зукърбърг.

Наскоро Стивън Хокинг направи и още една прогноза, според която изкуственият интелект ще се превърне в нова форма на живот.

снимка: time.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)