Swiss International Finance Forum

Стиглиц: Гръцкият сценарий може да се повтори

21 юли 2015

Случващото се в Гърция може скоро да се повтори и в други страни, счита нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц. „Гърция стана арена на битка между идеите и финансовата власт. За съжаление, днес гърците са длъжни да си имат работа с Тройката кредитори, чийто трети меморандум увеличава неравенството и е насочен против бедните“, заяви Стиглиц на симпозиум на остров Корфу, организиран от фондацията на Андреас Папандреу.

Нобелистът, известен с левите си разбирания и който е почетен гост на форума, отбеляза, че подобна битка, между големия капитал и обикновените хора, се води понастоящем и в родината му САЩ. „Когато стана рекапитализацията на банките след краха на Lehman Brothers, говорех, че това е шанс да бъде взета под контрол банковата система, за да се пресече експлоатацията на банките“.

„Но Обама каза: „Не! Трябва да спасим банките, за да могат те да ги вършат каквито са ги вършили досега“. И виждаме как това продължава вече 5 години. Все повече манипулирани пазари, все повече злоупотреби. Всеки ден, когато отваряте „Файненшъл Таймс“ или друг подобен вестник, прочитате за нов банков скандал.

„Все пак налице са все по-големи усилия. Върви борба с цел промяна в икономическата политика, за повече справедливост при разпределението на благата и против правилата, увеличаващи несправедливостта. Тъкмо такава битка се води днес в Гърция. Но за жалост, случващото се тук е предпоставка да се случи същото и на друго място“. /БГНЕС

снимка: kanal3.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)