evn_Bulgaria

Стойнев: Необосновано високо е искането на ЕВН за поскъпване на тока

04 септември 2014

Стойнев: Необосновано високо е искането на ЕВН за поскъпване на тока

Необосновано високо е искането на ЕВН за повишаване цената на тока с близо 18%. Това заяви пред БГНЕС бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

„Всяка година ЕРП-тата предявяват такива искания към ДКЕВР. За мен това е лично необосновано високо. Ние по-скоро трябва да търсим резерви в системата“, каза още Стойнев. „Ние направихме всичко възможно през последната година, за да не се увеличава цената на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса и постигнахме и намаление“, подчерта той.

„Ние създадохме работа на хилядите миньори. Когато дойдох за пръв път в Стара Загора, миньорите ми казаха „Най-страшно е от тишината в мините“. Сега всички миньори работят. Имаме износ на електроенергия, имаме балансиращ пазар, до края на тази година трябва да имаме и енергийна борси и вървим към 2015 към един либерализиран пазар. Смятам, че това е правилният път и служебното правителство трябва да продължи по този път“, коментира той.

„Служебният кабинет трябва да продължи и нашите действия, които ние предприехме относно двата източника за лошото състояние на НЕК – именно ВЕИ-тата, „Марица изток 1″ и „Марица Изток 3″, убеден е Стойнев. „Започнахме преговори с двете централи, очаквам да се продължат тези преговори. Трябва да има и конкретни действия за ограничаване на любимите на ГЕРБ възобновяеми енергийни източници. През 2012 година се въведоха близо 1000 мегавата в системата, което се равнява приблизително един ядрен блок. Това дебалансира системата. Никой тогава не попита българските граждани дали искат такива инвестиции. Сега българският данъкоплатец и българският бизнес трябва да плащат тази скъпа енергия, а ние трябва да я ограничим“, заяви Стойнев.

Служебното правителство действа като предизборен щаб на ГЕРБ и основната му цел е ГЕРБ да се върне на власт, коментира още бившият енергиен министър. Рокадите на служебното правителство ме притесняват, призна Стойнев. Ролята по конституция на служебният кабинет е да гарантира честни парламентарни избори, а служебното правителство си позволява да прави рокади не само в БЕХ и НЕК, а във всички енергийни дружества, позволява си да сменя областни управители, отбеляза той. Бившият енергиен министър говори и за следизборни коалиции. Според него всеки който защитава идеите на БСП е добре дошъл за разговори.

снимка: spekulanti.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)