pexels-photo-80571

Столичната община няма да дели колите на четни и нечетни номера при мръсен въздух

24 януари 2018

Столичната общината няма да спира от движение коли според номерата им в дни с мръсен въздух. Първоначалната идея беше за един ден това да се прилага за колите с четни, а в друг – с нечетни номера. Предложението обаче не беше включено в окончателния авариен план за действие, който вчера бе приет от комисията по екология към Столичния общински съвет, пише dnevnik.bg.

Предложението за спиране на колите според номерата им беше направено от ресорния зам.-кмет Йоана Христова на заседанието на комисията миналия вторник, но ден по-късно не бе прието от комисията по транспорт с аргумента, че Пътна полиция няма да може да следи за спазването на забраната.

Същевременно комисията прие да въвежда пълна забрана за паркиране в платените зони в града, като напълно отпада първоначалната идея за двойно увеличаване на цената за „синя зона“. Запазва се т.нар. „зелен билет“ от 1 лев за цялата мрежа на градския транспорт. Той е „крайна мярка“ и ще бъде въвеждан, ако има прогноза от 2 градски станции, че в следващите два дни стойностите на фини прахови частици ще са 4 пъти над нормата – над 200 mg/m3. Има и вариант „зеленият билет“ да се използва и когато има прогноза или отчетено превишение от четирите градски станции за един ден.

Реално пускането на „зеления билет“ ще бъде възможно поне 3 дни след първите отчетени завишени стойности. Причината е, че осреднените измервания на фини прахови частици за денонощието се публикуват преди обед на следващия ден. Като допълнение общинският съветник Зафир Зарков (ГЕРБ) каза, че Центърът за градска мобилност ще има нужда от още ден, за да въведе нова организация на градския транспорт, като пусне повече автобуси по линиите.

Когато има има прогноза за превишения до 150 mg/m3, което е три пъти над нормата, общината ще отправя призиви към гражданите да не използват автомобилите си и да не се отопляват с твърдо гориво.

Запазва се и идеята кметът на София Йорданка Фандъкова да инициира законодателна промяна, за да се въведат стикери за колите, които да указват степента, с която замърсяват въздуха.

снимка: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)