Снимка: Здравко Йончев

Столична Община отпуска 300 хиляди за реставрация на сгради-паметници на културата

07 юни 2019

Пилотен проект за реставрация на сгради-паметници на културата се подготвя в Столичната община. Да се подпомогнат собствениците на такива имоти, а не само да бъдат санкционирани, че не ги поправят, е целта на новата програма „Културно наследство“.

Ще бъдат отпуснати 300 хиляди лева за 2019 г., като с тях ще се изготвят проекти за реконструкция на паметници на културата, които ще бъдат дадени безплатно на собствениците им. Самият ремонт ще е за тяхна сметка.

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

„В София има 1400 недвижими културни ценности от различни епохи, като близо 60% са в центъра. До момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност“, обяви Йорданка Фандъкова при представянето на програмата неотдавна.

Възниква въпросът по какъв критерий ще се изберат първите обекти на новата програма. На 15 май изтече едномесечния срок за предложения и кандидатстване по програмата. „Нито едно предложение не дойде, всички кандидатстват за включване в програмата. Интересът е огромен“, обобщи резултатите главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от „Дневник“.

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

В общинската комисия по финанси вече бе обсъден варианта отпуснатите 300 хиляди лева да се насочат към четири улици, където общо има 48 сгради-паметници на културата – „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „Шести септември“ и „Шишман“.

Тези пари няма да стигнат за всички, защото проектът за отделна къща е минимум 5000 лева. Помощта по програмата не е само финансова, защото чрез нея при сгради с етажна собственост ще се спести и цялата административна процедура по съгласуванията, която иначе отнема доста време.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)