йога1

Стотици хиляди отбелязаха заедно Международния ден на йогата

21 юни 2017

Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Йога ни разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх.

Когато тези емоции ни обхванат, нашата жизнена енергия се изчерпва, тялото ни отпада, умът ни е омаломощен. Посредством техниките на йога – физическите и дихателните упражнения, медитацията и релаксацията, и чрез прилагането на знанието в ежедневието ние презареждаме тялото и ума си, печелим ценно време за себе си, за работата си, за семейството си и за обществото. Йога ни учи как да запазим баланса си, когато сме радостни и щастливи, и как да преминаваме с успех през стресови ситуации, запазвайки самообладание. Или простичко казано – посредством йога ние се грижим за нашето тяло и ум, като се докосваме до нашия дух (източник), което ни зарежда с енергия и хармонизира живота ни, прави ни по- щастливи, по-спокойни и по-успешни.

Днес йога се приема като древно учение за постигане на пълноценно физическо, духовно и морално здраве, начин за постигане на хармония със себе си и с околните. Традиционната медицина поставя йога на първо място в борбата срещу остаряването. Йога е за всеки независимо от културата, религията, ценза, националността или възрастта му. Редовната практика на йога и прилагането на теоретичното знание развиват потенциалните възможности на човека

upragneniya-yoga

През 2015-та година Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни стана Международен ден на йогата.

Обявявайки 21 юни за Международен ден на йогата, Общото събрание на ООН привлича вниманието към всестранните ползи на тази древна практика за здраве и благополучие в нашия съвременен свят“, каза генералният секретар на ООН Бан Ким Мун. Той подчерта способността на йогата да сплотява обществата и да възпитава взаимно уважение.

Над сто държави участват в третото честване на Международния ден на йогата.
В индийския град Лакнау около 50 000 души отбелязаха празника като практикуваха йога заедно, съобщава БТА.
Около 125 000 души, предвождани от йога гуруто Баба Рамдев, се събраха на открито в индийския град Ахмедабад, за да бъдат вписани с най-мащабна практика в Книгата на рекордите на Гинес.
Полицията в Делхи затвори пътищата за масова йога, която беше съпроводена от строги мерки за сигурност, в центъра на столицата.

International Day of Yoga in New Delhi
Седалището на ООН в Ню Йорк бе осветено с изображения на пози в чест на деня. Йога ентусиасти изпълняваха асани край големи туристически забележителности – от Великата китайска стена до виенското колело „Лондонското око“.
Телевизионен запис показа индийски войници, които правят йога упражнения в своите униформи в район на Хималаите на надморска височина от 5,5 хиляди метра.

Indian Army personnel from the third Electronic Mechanical Engineering (EME) stream practice Yoga

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)