Страсбург – столицата на Европа! (видео)

22 март 2018

Векове наред оспорвана земя, натоварена с тежки противоречия, раздирана от войни, днес Страсбург е столицата и сърцето на Обединена Европа. В това има дълбока символика. Градът е и древен, и млад, красив и достолепен, пропит от духа на най-добрите френски и германски традиции. Той е и символът на помирението между Германия и Франция.

MON_3896

Българската църква в Страсбург

Ние, In LIFE TV, днес сме тук, за да заснемем поредния епизод от сериала БезГранична вяра, посветен на българските църковни общности и църкви зад граница.

Още по темата: БезГранична вяра! Новият сериал за българските църкви зад граница

Поради централното си географско местоположение и драматичната си транснационална история, той е избран за седалище на много европейски институции – Европейския парламент, Съвета на Европа, Съда за човешките права, Европейския омбудсман, тук се провеждат и сесиите на Парламентарната Асамблея на Съвета на ЕВропа.

MON_4037

Разположен на 486 километра от Париж, на границата на  Франция с Германия, Стразбург е център на областта Елзас. Населението му не е голямо – около 250 хиляди души, повечето от които говорят елзаски – диалект на немския език. Страсбург се явява един от ключовите центрове на икономиката на Северна Франция, с развита финансова и банкова дейност, лидер в иновациите в областта на медицината и инженеринга.

MON_4014

Градът има статут на „парламентарна столица на Европа“ от  1949 година, откакто тук се провеждат заседанията на Съвета на Европа и най-вече от 1992 година, откакто тук е Европейския парламент.  Страсбург  е град с едновременно френска и немска култура. Неговата история, изпълнена със събития е оставила неповторимо културно и архитектурно наследство. Целия център, намиращ се на остров, заобиколен от водите на река Ил е обявен за Паметник на световното историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО, както и Катедралата и очарователния квартал Малката Франция.

MON_3977MON_3985

Страсбург е разположен на левия бряг на Рейн, на границата с Германия. През града минава река Ил, преди да се влее в Рейн. Тя оформя историческия Голям остров (Grande Île). Със системи от канали е свързана с канала Рейн-Рона, който прави възможна връзката между Северно море и Средиземноморието, и с канала Марна-Рейн (речен транспорт до Париж).

MON_4062

Наименованието му произлиза от немското «Штрасбург» (нем. Straßburg), което означава „крепост на пътя“. В древността се е казвал  Аргенторат, носейки името ан келтската Богинята на парите, а според други това наименование означава крепост на река. Това напълно е отговаряло на историческото месотположение на града в границите на Римската империя.

MON_4210

Историята разказва, че по-късно, в периода на феодалната раздробеност, благодарение на моста си над реката, Страсбург се оказва стратегическо средище на търговските пътища както по  оста изток-запад. така и благодарение на река Рейн, по оста север – юг. Сегашното си име носи от  VI век. и може да се каже, че от оттогава започва и официалната му „градска“ и „християнска“ история. През 842 г. тук са произнесени знаменитите Страсбургски клетви – договор между Шарл Плешиви и Лудвиг Немски срещу брат им Лотар, който очертава политическите граници на Западна Европа за векове напред.През 925 год Страсбург влиза в състава на Свещената римска империя.

MON_4181
Следват повече от 1000 бурни години на войни (включително и религиозни), през които градът сменя многократно националната си принадлежност, но това са години и на съзидание и утвърждаване като значителен финансов, търговски и културен център. Страсбург е бил люлка на хуманизма и един от бастионите на Реформацията. Тук Гутенберг разработва идеята си за печатарска преса, която прави една от най-големите революции в историята на човечеството. Тук Гьоте прекарва едни от най-важните години в живота си – студентските. В 1648 году по силата на Вестфалския мирен договор, слагащ край на тридесет годишна война, градът е присъединен към Франция. По-късно, в хода на  франко-германской война от  1870 година се връща в състава на Германия, а в края на Първата световна война – отново отива към Франция. По време на Втората световна война фашистка Германия окупира Елзас и го присъединява към Третия Райх в периода 1940  – 1944 год. Спорно историческо минало, с много войни и повратности.

MON_4041

През 1949 год., когато се взема решение за създаването на Съвета на Европа, по предложение на британския външен министър той е създаден в Страсбург – като символ на мира в Европа.

MON_4067

Забележителностите тук са много. Историческия център е разположен на остров, образуван от река Ил. Тя се влива в Рейн при Страсбург и речната география допринася изключително за романтиката и очарованието на града. В архитектурата преобладава готиката. Тук е прочутата Катедрала, която е в топ 10 забележителности на Франция днес. Катедралата „Страсбургската Света Богородица“ е символът и сърцето на града. През 2015 г. се честват 1000 години от полагането на основите й. Изграждана цели 4 века, тя е завършена през 1439 г. и дълго време със своите 142 метра е била най-високата катедрала в света. Впрочем тя и днес си остава такава, ако се сравнява само с тези, които са построени изцяло през Средните векове. Тя е и единственият храм, построен изцяло от камък – розов пясъчник от Вогезите, който й придава специфичния червеникав оттенък.

MON_3941
Катедралата е един от образците-шедьоври на готическата архитектура. Забележителни са и нейните витражи, подобни на тези в катедралата в Шартр. Специално внимание заслужава 18-метровият астрономически часовник, който изчислява прецизно някои астрономически събития – изумително творение на човешкия гений.

Страсбург

Кварталът „Малката Франция“ е своеобразна визитна картичка на града. Този живописен исторически квартал ще ви даде възможност да се върнете по един приказен начин в средновековния град с неговите къщи с дървена конструкция (коломбаж) и тесните криволичещи улички. Най-добрия начин да се насладите на красотата му е екскурзия с катер, който за осоло 1 час дава възможност да се разгледа представя историческия център на Страсбург.
Площад Клебер – сградите, които го заобикалят, дават „най-доброто от два свята“ – френската и германската архитектура през вековете. Атмосферата тук е незабравима.

MON_4177Страсбург е динамичен град с младежки дух и голям университетски център. Университетът е основан през XVII век. В града има много театри, Опера, множество концертни зали, художествени галерии, изложби и музеи.

Площадь Гутенберга (город Страсбург)

Ако сте тук, непременно трябва да посетите площад Гутенберг – средновековното сърце на Страсбург. Названието му е в чест на Йохан Гутенберг, който живял  в Страсбург в началото на XV столетие. И днес, в центъра на града може да се видят красивите сгради от това време, с ярки и емблематични фасади, кръстосани с видими дървени греди – един много елзаски почерк в архитектурата.

Квартал Маленькая Франция

Най-добро време за посещение в Страсбург е целогодишно, но може да го съчетаете с някое от по-големите годишни събития тук. Например през декември се провежда знаменитият Коледен пазар (Marché de Noël), а в края на лятото може да се насладите на величествените представления „Звук и светлина“ при Катедралата, Покритите мостове или площад Клебер.

MON_4182 Ето и някои интересни факти за Страсбург:

Само за 75 години (между 1870 г. и 1945 г.) градът сменя 4 пъти националността си – ту френска, ту германска.
Тук все още е разпространен алзаският диалект, затова и често табелите с имената на улиците са на френски и алзаски.
Страсбург е петкратна столица – на департамент Горен Рейн, на регион Алзас, европейска столица, столица на Коледа, столица на биоразнообразието за 2014 г.
Целият историческият център на Страсбург е признат от ЮНЕСКО за световно културно и материално наследство.
Със своите 580 км велоалеи Страсбург е първият „вело” град във Франция
Тук е изградена и най-дългата трамвайна мрежа в страната. За 2017 г. е планирано линия D да свърже Страсбург с разположения на другия бряг на Рейн германски град Кел

 

Plan-de-Strasbourg

 

 

Сигурно ще ви е любопитно да хвърлите поглед на по-известните институции, които дърпат конците на Европа – сградите на Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека са една до друга, а разположението им по бреговете на Ил прави мястото много приятно за разходка. В непосредствена близост е най-популярният парк тук – Оранжри (Оrangerie), където има и симпатичен зоопарк.

MON_4145Всички паркове в Страсбург си имат своята красота и интересни ландшафтни решения, но един от най-интересните е парк Пурталес (parc de Pourtalès) в североизточния край на града. Там може да потърсите аброригените на Пиньон, прикрити в короните на дърветата и да се насладите и на други творби на съвременни скулптори. От тук започва една истинска рейнска гора - гората Робертсо (La forêt de la Robertsau), в която има алеи за разходки.

MON_4108Има поговорка – „Германската храна е в голямо количество, но не е вкусна; френската е вкусна, но е малко; алзаската е и вкусна, и в изобилие“.Ще отбележим само три от по-известните специалитети на алзаската трапеза: Шукрут – това е вид зеле (запазена марка за произход), ферментирало по естествен начин и киснато в бяло вино (задължително от региона), поднасяно с 3 вида месо и картофи; Тарт фламбе – най-общо казано това ястие е нещо като алзаска пица и разбира се -Алзаските вина – не може да не опитате поне едно от 53-те местни вина, все пак Алзас е един от големите винопроизводителни региони. Преобладават белите  – мускат, гевюрцтраминер и ризлинг.

MON_4066

Ако сме провокирали у вас пътешественическото любопитство, стягайте куфара! Страсбург заслужава да бъде видян и почувстван!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)