item_metro3

Строежът на третия лъч на метрото започва

20 януари 2016

От днес започва подготовката за строителството на третия лъч на метрото в София. Първите 7 метростанции от Малък градски театър зад канала до Красно село ще са готови в средата на 2019 г. 170 хиляди души се очаква да използват бъдещата линия на подземната железница.

Метрото ще се движи от Горна баня и „Овча купел“ през центъра на столицата до кв. „Васил Левски“. Крайното депо ще е „Земляне“. Третият лъч ще е дълъг 19 км. Като по него ще бъдат изградени 19 метростанции. Връзката с втория лъч ще е при НДК, а с първия – при Орлов мост. С приключването на метродиаметъра делът на метрото в градския транспорт в София ще е 45%.

Първият етап от от строителството ще обхване участъка от Малък градски театър зад канала до Красно село. Проектът ще струва 410 милиона евро – европейско финансиране и 90 милиона евро – пари от бюджета.

Заради подготовката на строежа се въвеждат и някои промени в движението в столицата. Ограничение на движението ще има по бул. „Христо и Евлоги Георгиев“ – между бул. „Янко Сакъзов“ и „Данаил Николаев“. Колите ще се движат само в източното платно. Променя си е и маршрутът на тролейбус номер 7.

Ще се стесни движението по бул. „Патриарх Евтимий“. В участъците от Васил Левски до „Хан Крум“ и от „Витоша“ до „Княз Борис Първи“ колите ще се движат еднопосочно в двете средни ленти на булеварда.

снимка: economymagazine.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)