IMG_6228

Строителите на метрото с грамоти

09 май 2015

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев връчиха грамоти за принос при изграждането на метрото на строители, проектанти, архитекти и конструктори.

IMG_6182

IMG_6192

IMG_6199

Това стана по време на концерт в столичната зала „България“, по повод завършването на последния участък, който се финансира от Оперативна програма „Транспорт 2007-2013 г.“. По-рано днес бе открит участък с три метростанции до Бизнес парка в квартал „Младост 4″, съобщава пресцентърът на МТИТС.

IMG_6136

IMG_6167

IMG_6267

„Надявам се да бъдем все така единен добър отбор и при реализацията на третия метродиаметър в София от бул. „Янко Сакъзов“ до кв. „Красно село“, каза по време на церемонията Московски. „Горд съм, че участвам в реализирането на този проект“, добави той.

Преди това кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за екипната работа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и останалите институции, които подпомагат проекта. Тя изрази лична благодарност към министър Ивайло Московски за предложението за връчване на високата държавна награда – орден „Стара планина“ на Стоян Братоев и още четирима представители на неговия екип.

IMG_6224

От вчера столичното метро вече стига и до Бизнес парка в „Младост“ 4. Това стана възможно с пускането на новия участък от разширения първи лъч на подземната железница. Строителството на 2.7-километровата отсечка от жк. „Младост“ 1 до жк.“Младост“ 4 тръгна в края на април 2013 г., като по нея има три спирки. Първата е между бул. „Андрей Ляпчев“ и ул. “ Александър Балан“. Втората станция е разположена под кръстовището на булевардите „Александър Малинов“ и „А. Москов“, а третата излиза при Бизнес парка. След 14 часа столичани, пътуващи от тези три спирки, ще могат да се повозят безплатно на метрото.

Изграждането на отсечката струва близо 86 млн. лева без ДДС, като от тях около 79 млн. лева са от оперативна програма „Транспорт“, а останалите са от общинския бюджет. Строители на обекта са две обединения „Геометро Б.П.“ с водещ партньор „Геотехмин“ и „Метро Билд Младост“ с водещ партньор „Джи Пи Груп“.

Очаква се трите нови спирки да обслужват около 32 хил. души дневно. Това трябва да доведе до намаление с една четвърт на автомобилния трафик в района, което означава, че ще се движат около 6 хил. автомобила по-малко на ден. Ефектът за околната среда е, че ще намалеят с 4 хил. тона годишно изхвърляните вредни вещества от двигателите. Времето, което ще спестят хората от ползването на метрото, е 5 хил. часа дневно.

След пускането на новата отсечка от метростанция „Младост“ 1 влаковете ще се редуват, като единият ще заминава за Бизнес парка, а другият до новооткритата станция на Летище „София“. В пиковите часове влакове ще се движат на всеки 3 минути.

В близост до станцията на метрото при Бизнес парка пък се изгражда паркинг за 120 автомобила, който ще бъде готов в края на май.

До два месеца трябва да е напълно готов и трилентовият бул. „Александър Малинов“, като през лятото продължава и работата по участъците на бул. „Александър Малинов“ от бул. „Цариградско шосе“ до бул. „Сахаров“ и от кръстовището на бул. „Малинов“ и „Балан“ до Околовръстния път.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)