Untitled_Panorama1-880x486

Строи се грандиозната сцена на операта „Набуко“ пред храма „Св. Александър Невски“

13 юли 2016

От северната част на храма „Св. Александър Невски“ (откъм ул. „Московска“) в София започна строежът на сцената и трибуната за зрители за премиерата на операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

Сцената ще е трапецовидната и с формата на разгънат свитък, с дължина 40 метра, 10 метра дълбочина и 4-етажни градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, съобщиха от Софийската опера. А една същинска стълба към небето завършва с ръцете на Моисей.

DPP_11028

В сцената на „Набуко“ от Джузепе Верди с режисьор Пламен Карталов от 23 до 31 юли Софийската опера ще преобрази пространството около храма за втори път след „Борис Годунов“ от Мусоргски през 2014 г.

Операта разказва историята за сблъсъка между еврейския народ и цар Навуходоносор (Набуко) по време на вавилонския плен ок. 590 – 530 г. пр. Хр.

DPP_11037

За изпълненията на главните роли в България пристигат артисти от Италия, Израел, Румъния и Грузия. В ролята на Набуко ще влязат Владимир Стоянов и италианецът Марко Вратоня.

Премиерата на „Набуко“ в София е част от поредица, организирана от директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов, в която оперни творби ще бъдат поставени на открито. По негова идея между 5 и 7 август на Белоградчишките скали ще бъдат поставени оперите „Тоска“ и „Турандот“ от Джакомо Пучини, „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, а в пещерата Магурата ще се състои пърформансът „Богове, Великани, Джуджета и Валкюри“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)