Исторически парк

Строят исторически комплекс край Варна

09 август 2018

Комплекс от 120 български средновековни къщи се строи до „Исторически парк“ край град Варна. Такива до момента в страната не са изграждани и няма запазени от средновековието, а има само възрожденски къщи, заяви изпълнителният директор Ивелин Михайлов. Къщите ще помогнат на посетителите да се потопят напълно в нашето славно минало, подчерта той. Комплексът е на площ от 70 декара и ще има директна връзка с „Исторически парк“. Вече има купувачи на къщи от чужденци.

Стилистиката на сградите е от Второто Български Царство. Интериорът също ще напомня на царското величие от това време. „Нашият екип е проектирал всеки детайл по начин, който следва посоката на развитие на българската култура от тази епоха, но осъвременен, за да може посетителят да се чувства комфортно, но без да губи усещането, че е пътешественик във времето“, коментира Ивелин Михайлов.

„Има огромна разлика между българските възрожденски къщи и българските средновековни къщи. Културата ни запада по време на Османското владичество, докато по време на българските царства ние имаме най-високата култура в Европа. Тя е характерна само за България и Византия, но ще може да се види само при нас по простата причина, че Византия вече не съществува“, подчерта Михайлов. Според него, туристите за първи път и само тук ще могат да се потопят в тази прекрасна култура. Материалите, които ще бъдат използвани са камък, дърво, керамика и тухли, които са характерни за строителството по това време. Баните ще бъдат направени със специално изработени керамични школи. Съдовете и приборите ще бъдат най-високите български културни достижения от тази епоха. Всеки отседнал в комплекса ще може да си поръчва уникалните храни от ресторантската част в „Исторически парк“, които възстановяват тракийска, римска, българска и византийска кухня.

„Исторически парк“ е най-големият подобен обект в Европа. Строи се на 130 декара край град Варна, в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията, произлизаща от собствениците на парка, е на стойност 50 млн. евро. Целият обект трябва да бъде довършен до 2022 година. В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и с варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във Варненския халколитен некропол показват как от родовообщинния строй се преминава към държавно управление. Като се започне още от най-ранните форми на организиран живот, чрез бита и културата ще бъде представена еволюцията на човечеството през периодите на неолита и халколита. Практически това ще се изрази в пресъздаването на няколко типични жилища с всички характерни техни белези или предмети от периода, включително най-старото обработено злато в свето и първия открит жезъл – символ на царска власт.

Второто селище ще разкрие особеностите на тракийската култура, ще припомни времето на Орфей и Спартак. Това обхваща бронзовата и желязната ера. В тази зона гостите на парка ще могат да посетят възстановки на тракийски тюрзис (дворец), военни помещения и две гробници, като едната от тях ще е със стъклен под, за да могат да се види погребания владетел, заедно с конете и колесницата си. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде максимално реалистична, а консултант по проекта е изтъкнатият траколог проф. Иван Маразов.

Третото селище ще е от Римската епоха, представена чрез античен театър, агора (площад) и римска вила с имплувиум (басейн). Консултант е проф. Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат възможност да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които и медено вино.

Четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. Те са живели по времето на Великото преселение на народите. Прабългарите са били мобилни и добре организирани във военните действия. Бързо са се местели и са изграждали жилища. „В селището ще се видят еволюцията на този тип домове – от каруци юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска“, обяснява Михайлов.

Петото селище ще е посветено на Първото българско царство с пищна възстановка на столицата Плиска, с емблематичната крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Консултант отново е проф. Маргарита Ваклинова. Специално място ще бъде отделено на създаването на българската азбука. Посетителите ще имат възможността да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица, които да занесат в дома като сувенир.

Шестото селище ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство. В него ще бъде изградена част от крепостната стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда. Консултант е специалистът по Второто българско царство – проф. Хитко Вачев.

„Исторически парк“ е проект за представяне на уникални културно-исторически ценности от световна значимост. Блясакът и величието на отминали общества и цивилизации, събрани на едно място по достъпен за посетителите начин. В парка са предвидени две заведения за отдих, две кино зали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически занятия. Отделен детски кът с тематични игри с забавления ще подсигурява доброто настроение на най – малките.

При посещение на туристи, на главния вход на парка, ще им бъде предоставена възможност за участие в томболи с разнообразен награден фонд – сувенири, рекламни материали и/или безплатни атракции. След входа посетителите имат възможност да се отправят към историческа обиколка – пеша или с атракционно влакче. Посетителите на парка могат да разгледат парка, да се разходят и отдъхнат край езерото или да се подкрепят с храна и напитки в заведенията на „Исторически парк“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)