991-ratio-detska-gradina

8 нови детски градини се строят в София

27 август 2019

Столичната община строи в момента осем нови сгради за детски градини. Пет от тях ще могат да приемат деца до края на тази година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителството на детска градина за 150 деца в кв. „Кръстова вада – изток“ в район „Лозенец“. Градината ще приема деца през следващата пролет.

До края на годината ще отворят врати нови градини в „Дружба“, „Павлово“, „Княжево“, „Нови Искър“ и „Студентски“. Останалите три детски градини ще приемат деца през следващата година, каза кметът Фандъкова.

Тя съобщи, че предстои строителството на още девет нови сгради за детски градини едновременно с новите сгради за училища, които се строят. Инвестициите в образованието са ключов фактор за развитието на икономиката на града и за това всички ние да живеем по-добре, посочи столичният кмет.

По думите й задача на Столичната община е да построи максимално много детски градини и ясли, така че да има места за всички деца в София. Това според Фандъкова не е лесно на практика, защото има много райони, в които не са останали терени за строителство на детски градини.

Тя даде като пример ситуацията в кв. „Кръстова вада – изток“, който в момента е строителна площадка. Съдебната битка за терена на детската градина, която в момента се строи, по думите на кмета, е продължила 7-8 години. Успяхме да защитим терена като общински, да проектираме и да започнем строителството на градина за шест групи (четири градински и две яслени). Близо 3 млн.лв. е инвестирала общината в детската градина с оборудването.

Кметът съобщи още, че по-голямата част от ремонтите в училищата и детските градини ще приключат до 15 септември. В десетина от тях ще продължат и след тази дата, но кметът има уверението на директорите и районните кметове, че ремонтите няма да пречат на учебния процес.

Очаквам на 16 септември учебната година да бъде открита във всички общински училища в София, дори и там, където продължават строителните дейности, каза кметът Фандъкова.

БТА

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)