6bece2c4c3505da901a17c9806396146

Студентите празнуват

08 декември 2015

На 8 декември българските студенти празнуват. Това е празникът на младостта, който почитат често и тези, които отдавна са излезли от аудиториите, но в душата си са запазили еуфорията на празника.

Сменят се поколенията и това Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива. И така е от далечни времена – смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през 13 век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер. Но, да сме обективни – едва ли много от днешните студенти знаят това, но друга латинска сентенция гласи: „О, времена, о нрави!“.

И все пак това е празник на младостта, на тези млади хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история – стига само да се вгледаме в отминалия ХХ-и век. За ХХІ-ия тепърва ще отсъжда времето, но последните месеци показват, че и в България, а и в цяла Европа студентите не се дават на натиска на политиците. Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България. Тази година България отбеляза 122-годишнината от създаването на Алма Матер, така е призван да се нарича все пак само Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Да му отдадем почит отново в този ден, когато по стар стил е денят на патрона му. Решението за празника е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 година. Отбелязването на празника е отменено след 1944 година и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

За тази година се оказва, че най-евтин 8-ми декември излиза, когато се наеме вила или къща за гости с много хора на едно място с включена закуска и вечеря в цената. В интервю за БГНЕС Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма обобщи, че за 2-3 нощувки мераклиите ще платят от 450 до 650 лв. за наем на цяла вила, която събира между 20 и 25 души. Простата сметка показва, че при тези цени, нощувката на човек излиза около 20 лв. 150 лв., пък е най-евтината цена за три нощувки в хотел за един човек, независимо къде, но все пак най-доброто предлагане идва от планинските курорти. Има търсене и на настаняване в хотели, където се предпочита вариантът за 4-ма души в апартамент, защото така излиза по-изгодно. В зависимост от желанията цените варират между 100-105 лв. за две нощувки в двойна стая в хотел на човек и стигат до неопределени цени, когато става въпрос за ползване и на допълнителни услуги, като празнична вечеря. Най-търсени от студентите остават пакетите, които предлагат 2 или 3 нощувки. Обикновено за 8-ми декември младежите се концентрират около студентските центрове-София, Пловдив, Велико Търново и Варна така, че да бъдат най-близо до местата, където учат. Някои от тях, обаче предпочитат да използват основните туристически курорти в планината или тези, които предлагат балнео, СПА и уелнес услуги. Други, избират да изкарат празника в чужбина, предимно в съседна Гърция, трети, пък се „хвърлят” на луксозните почивки.

В столицата за времето между 24.00 часа на 08.12.2015 г. до 05.00 часа на 09.12.2015 г. се осигурява нощно движение по автобусни линии №№ 94 и 280, съобщиха от СО. “Метрополитен” също осигурява нощно движение на метровлаковете с интервал на движение от 40 минути. /БГНЕС

снимка: hashtag-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)