Стълбищата

Стълбищата в замъците са построени по часовниковата стрелка по много добра причина

21 януари 2018

Ако посетите средновековен замък, ще забележите, че стълбищата са построени по часовниковата стрелка. За това си има много добра причина и тя е свързана със защитата. През Средновековието всякакви защитни съоръжения и хитрини са били много важни, за да се удържи укреплението при вражеско нападение.

Когато стълбището е било конструирано по посока на часовниковата страна, това е означавало, че нападателите, които идват по стълбите и имат меч в дясната ръка, ще се окажат затруднени да го използват пълноценно. Същевременно защитниците могат лесно да размахват своите оръжия и благодарение на конструкцията техните тела са били по-малко изложени на атаките на враговете.

Вижте още: Персенбьог – замъкът на последния император (Вахау, част II)

Замъкът Пелеш в околностите на Синая

Замъкът Пелеш в околностите на Синая

За още защитни техники, използвани при изграждането на средновековните замъци, разказват в The Vintage News. Често срещано е изграждането на ров с вода около замъка. Така се затруднява достигането на стените на крепостното съоръжение и водата не позволява да се копят тунели под стените.

Вижте още: Шато Дюрнщайн или… когато един замък е хотел (видео)

Строени са и други укрепления около замъците. Така при евентуално нападение враговете се изправяли пред повече от едно препятствие. Главната порта също е била подсигурявана, тъй като е била най-уязвимото място, но и най-охраняваното. Нападателите пред портата биха били изложени на повече рискове – обстрелване със стрели, заливане с вряща вода или горещо масло.

Портата на замъка Дюрнщайн

Портата на замъка Дюрнщайн

Тайните тунели също присъстват в много от замъците. Те са били последен изход при негативен изход от нападение, но и възможност при обсада за снабдяване с храна, вода и др. Съществува обаче и опасността от появата на предатели, които биха превърнали тунелите в тайно оръжие в ръцете на враговете.

превод и редакция: Силвия Аризанова

снимка: Замъкът Мот Шандание във Франция

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)