kopriva-supa

Супа от коприва

14 април 2019

Супата от прясна коприва е полезна, защото течната консистенция подпомага храносмилането, работата на стомаха, отделянето на стомашен сок. Освен това младата зелена коприва е  полезна, защото подсилва кръвта с желязо, прочиства я и дава енергия по време на пролетната умора. Според различните рецепти, супа от прясна коприва може да се приготви без други листни зеленчуци, но може да комбинирате с лапад, лобода, спанак, както е показано на видеото.

Някои добавят фиде, други домакини слагат ориз. Някои предпочитат да добавят моркови, тиквички и други зеленчуци.

Необходими продукти: 

200 – 300 грама прясна коприва (2 шепи)
1 връзка с лапад – 500 гр. спанак;
1 глава кромид лук
1 стрък пресен чесън – 1-2 скилидки стар;
250 мл доматен сок;
1 чашка за кафе  ориз;
80 гр. краве  масло;
3 с.л. брашно;
черен и червен пипер;
сол;
2 литра  вряща вода;

Начин на приготвяне:

Измивате копривата и лапада (спанака). Бланширате ги бързо във вряща вода. Отцеждате  и нарязвате на  дребно. Нарязаните лук  и чесън  задушавате в маслото. Добавяте нарязаните  коприва и лапад (спанак). Разбърквате. Прибавяте  брашното с червения и черен пипер. Посолявате и заливате с доматен сок. Бъркате няколко минути и заливате с горещата вода. Щом заври, добавяте почистения и измит ориз. Варите ястието, докато  оризът набъбне.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)