kopriva-supa

Супа от прясна коприва

06 април 2018

Супата от прясна коприва е полезна, защото течната консистенция подпомага храносмилането, работата на стомаха, отделянето на стомашен сок.

Освен това младата зелена коприва е  полезна, защото подсилва кръвта с желязо, прочиства я и дава енергия по време на пролетната умора.

Според различните рецепти, супа от прясна коприва може да се приготви без други листни зеленчуци, но може да комбинирате с лапад, лобода, спанак, както е показано на видеото.

Някои добавят фиде, други домакини слагат ориз.

Някои предпочитат да добавят моркови, тиквички и други зеленчуци.

Необходими продукти: 

200 – 300 грама прясна коприва (2 шепи)

1 връзка с лапад – 500 гр. спанак;

1 глава кромид лук

1 стрък пресен чесън – 1-2 скилидки стар;

250 мл доматен сок;

1 чашка за кафе  ориз;

80 гр. краве  масло;

3 с.л. брашно;

черен и червен пипер;

сол;

2 литра  вряща вода;

Начин на приготвяне:

Измивате копривата и лапада (спанака). Бланширате ги бързо във вряща вода.

Отцеждате  и нарязвате на  дребно.

Нарязаните лук  и чесън  задушавате в маслото.

Добавяте нарязаните  коприва и лапад (спанак).

Разбърквате.

Прибавяте  брашното с червения и черен пипер.

Посолявате и заливате с доматен сок.

Бъркате няколко минути и заливате с горещата вода.

Щом заври, добавяте почистения и измит ориз.

Варите ястието, докато  оризът набъбне

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)