
Преди да прочете самата рецепта, ви предлагаме няколко интересни факти за червеното цвекло:
- Древните гърци са използвали цвеклото за намаляване на висока температура.
- Древните римляни са вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят един в друг.
- Около 800 г. пр. н .е един асирийски текст описва цвеклото растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят.
- Цвеклото е добре известно със пречистващите си кръвта свойства
- Според китайската медицина червеното цвекло укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Особено се препоръчва сок от цвекло за жени в менопауза.
- Неговият сок стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата. Стимулира лимфната и укрепва имунната система, особено при борба с настинки.
Необходими продукти:
800 г червено цвекло – глави
3 глави червен лук
1 глава пащърнак
черен пипер
зехтин
сол
сметана
100 мл прясно мляко
пресен босилек за декорация
Начин на приготвяне:
В тенджера с подсолена вода сварете червеното цвекло, червения лук, пащърнака и зехтина. След като снемете от котлона, оставете да поизстинат. Пасирайте заедно с водата, а след това прецедете. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Прибавете прясното мляко, сложете чаена лъжица сметана и декорирайте със стрък пресен босилек.
снимка: lahlootea.wordpress.com
Още по темата
-
Пушена сьомга тост
In TASTEДнес ви предлагаме за обяд едно изискано предястие. Тостът с пушена сьомга се предлага в ...
-
Коктейл „Дайкири“
In TASTEНеобходими продукти: 90 мл. бял ром 40 мл. лимонов сок от лайм 2 ч.л. пудра ...
-
Най-подходящите храни за храносмилателната ни система
In TASTEЯнуари е месец, в който обикновено се грижим за своята форма след преяждането по празниците. ...
-
Оризовите спагети – вековната китайска храна
In TASTEСпагетите са едни от най-разпространените храни в света. Приготвянето и презентирането им зависи от страната, ...
Остави своя коментар през Facebook