beetrootsoup

Супа от червено цвекло и червен лук

14 декември 2016

Преди да прочете самата рецепта, ви предлагаме няколко интересни факти за червеното цвекло:

- Древните гърци са използвали цвеклото за намаляване на висока температура. 

- Древните римляни са вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят един в друг.

- Около 800 г. пр. н .е един асирийски текст описва цвеклото растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят.

- Цвеклото е добре известно със пречистващите си кръвта свойства

- Според китайската медицина червеното цвекло укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Особено се препоръчва сок от цвекло за жени в менопауза.

- Неговият сок стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата. Стимулира лимфната и укрепва имунната система, особено при борба с настинки.

Необходими продукти:
800 г червено цвекло – глави
3 глави червен лук
1 глава пащърнак
черен пипер
зехтин
сол
сметана
100 мл прясно мляко
пресен босилек за декорация

Начин на приготвяне:
В тенджера с подсолена вода сварете червеното цвекло, червения лук, пащърнака и зехтина. След като снемете от котлона, оставете да поизстинат. Пасирайте заедно с водата, а след това прецедете. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Прибавете прясното мляко, сложете чаена лъжица сметана и декорирайте със стрък пресен босилек.

снимка: lahlootea.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)