supa-ot-qgodi-s-koze-sirene

Супа от ягоди с козе сирене

17 август 2016

Ягодите са един от най-изисканите и предпочитани плодове днес. Всеизвестни са подмладяващите и антиоксидантните  им свойства за организма, а вкуса и аромата им са несравними. Поради широкото им разпространение обаче, е трудно да се определи родината им. Според някои исторически записки, ягодата се появява в Европа през XVI век. Офицер донесъл ягоди от Чили и ги подарил на френския крал, като му обещал,  че те ще го изпълнят с веселие и любов.

Древните римляни също познавали лечебните свойства на ягодите, а заради сърцевидната му форма, плодът е бил символ на Венера, богинята на любовта. През Средновековието, ягодата е смятана за символ на съвършенството и често е използвана като мотив за украса в катедралите. През XVIII век пък, френският ботаник Франсоа  Фрезиер  кръстосва два сорта диви ягоди и получава познатата ни днес градинска ягода. Предлагаме ви да я опитате в една нетрадиционна  и лека рецепта, която ще ви донесе прохлада и щипка изисканост в топлите летни дни.

Необходими продукти:
1 кг  пресни ягоди
150-200 г козе сирене
балсамов оцет
сол
захар
прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Измийте и почистете ягодите от дръжките. Пасирайте ги с малко вода и ги прецедете през ситна цедка или тензух, ако не искате в супата да има семки. Разредете с малко вода или зеленчуков бульон и добавете подправките. Добавете нарязаното на ситно козе сирене и преди да сервирате поръсете с малко лют червен пипер и балсамико.

текст: Елена Михайлова
снимка: tarasmulticulturaltable.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)