chupe-fixed

Перуанска супа със скариди

01 май 2017

Перуанска  скаридена  супа (Chupe де Camarones) е нашето предложение за обяд днес.
Дори и да не сте били в Перу или пък в красивата столица Лима, ето това ястие може да ви пренесе в далечните латиноамерикански земи. Освен това е много лесно за приготвяне, а след тежките Коледни трапези е и доста подходящо! Тази супа е нещо като крем супа. Много е важно скаридите да са цели – с черупки и глави, тъй като те са в основата на тази супа.

Необходими продукти:

750 гр цели скариди (обелени и запазваме черупките и главите)
½ глава червен лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, смлян
½ чаша доматено пюре
3 сладки картофа, обелени и нарязани 
шепа ориз

морски дарове – каквото ви се намира – раци,  vongole…
1 нарязан на кубчета морков, 2 стръка целина и 1 праз
2 супени лъжици масло
½ чаша бяло вино 
сол, зехтин
¼ чаша грах
¼ чаша бакла
½ чаша царевица
200мл сметана
1 супена лъжица сух риган, пресен кориандър

Екстри: 3 яйца, пържени

chupe-side

За да се направи основата, просто варете раци с vongole, моркови, целина и нарязан праз за около 20-30 минути. След това се прецежда бульона, но се запазват съставките.

За да се подготви соса от скариди, първо се бели скаридата и се почиства.Запазваме си черупки и главите. Поставете чисти опашките от скариди да се варят.  В средно голяма тенджера и на средно-висока температура, сложете 2 супени лъжици масло и зехтин. След това добавете черупките, главите и бяло вино. Задушавайте, докато виното се поизпари.Поставете черупките в блендер. Към така получения чист сос добавете малко сол и съставките, с които варихме морските дарове. Пасирайте до гладка смес.

В голяма тенджера, добавете 3 супени лъжици зехтин на средна температура. Добавете лука и варете, докато пожълтее. След това добавете чесъна и доматеното пюре. Добавете пасирания сос от морски дарове. Добавете картофите, шепа ориз и малко сол. Нека да къкри на средна температура за 20 до 30 минути.

Добавете граха, боба, царевица и опашките от скариди за супата. Готви се около 3 минути и след това се добавя сметаната. Добавете риган, нарязания кориандър и вкус за сол.

Изсипете супата в 3 купички.Поставете пържени яйца в началото на всяка купа и сервирайте Давам ви идея за декор на скаридената супа с водещата снимка! Наслаждавайте се! Вино розе – най-доброто за случая!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)