Суперзвездата от ЮАР Сибусиле К’аба пее в България

01 юли 2019

Невероятният глас от ЮАР Сибусиле К’Аба има цели с четири дати специално за българската публика дни, преди да свири на един от най-големите музикални фестивали в Европа това лято. Турнето в най-големите ни градове отваря четири портала, свързващи джаза с предколониалните му корени, към откровението, в което откриваме още и още от себе си.

Много са културните събития в последния уикенд в София, Пловдив, Бургас и Варна. Рядко обаче автентичен и завладяващ музикант от Южна Африка, влязъл в годишните класации на музикални законодатели като Джайлс Питърсън от BBC 6 Music, избира точно тях за турне. И то в самите дни преди появата си на един от титаничните европейски летни фестивали – датския Roskilde, в един и същи ден с Нене Чери, Фатумата Диауара и Робърт Плант.

Сибусиле Каба

Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал. Интернет твърди, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Англия и чак до Финландия обаче обръщат внимание на музиката му. Вероятно защото любимият ни етикет “афро” е крайно недостатъчен за тази магия. Тя звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща. Звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни. Звучи като соул, защото е искрена. Може би дори е фолк, или блус, ако търсиш още паралели. Познавачите биха разпознали класическите африкански жанрове масканди и маломбо.

Разбира се, думите са малки и не могат да опишат живия контакт с китарата и гласа на шамана от Претория, подкрепян на сцената от бек-вокалите, хармониката и перкусиите на своя духовен брат Naftali (Нафтали). Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов – ценностите на самия изпълнител – въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му. Те струят дори и от илюстрацията на Михаела Караджова (Stalkersince1993), посветени на поредицата от неповторими музикални вечери.

Сибусиле Каба

Гостувалият преди две години у нас лондонски титан на новия джаз Шабака Хъчингс пък твърди, че музиката на необикновения бард е променила вътрешната му музикална философия. Изненада или не, преди около две седмици двамата – Шабака и Сибусиле – се засякоха в Париж за записи, които предстои да влязат във втория албум на Сибусиле.

Песни от него ще слушаме на The Bulgarian Sunrise Tour, с което изпращаме оригиналния изпълнител за Дания и заявяваме този месец като най-силния досега за енигматичната конспирация „АфроВизия“, след уварното начало с Басеку Куяте от Мали и Аюне Суле от Гана. Турнето на Сибусиле К‘аба се организира от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и Stretch.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)